Облакът ще промени работата на техрайтърите

Работата на авторите на техническа документация е от изключително важно значение, защото не можете да предложите софтуер, без преди това да сте показали по някакъв начин на хората как да го ползват, и то по един лесен начин. Това сподели в интервю за TechNews.bg Денийс Кизер, директор на отдел „Технически публикации” във VMware и гост-лектор на конференция за техрайтъри в София.


Денийс Кизер, директор на отдел "Технически публикации" във VMware, е убедена, че облакът и свързаните с тази технология дейности съществено ще променят работата на авторите на техническа документация

Г-жо Кизер, все още се забелязва известно подценяване на ролята на техрайтърите, като се счита, че това е някаква поддържаща дейност. Какво всъщност е тяхното място и доколко значима е работата им?

Работата на авторите на техническа документация е важна, тъй като клиентите  – в случая това са разработчиците, трябва да разберат как да ползват конкретния продукт. Затова ролята на автора е да разбере как мисли клиентът, да започне да мисли като него и да установи от какво се нуждае той, след което да предложи тази информация в най-подходящата форма. Това може да е текст, аудио или видеоформат.

Тази дейност е от изключително важно значение, защото не можете да предложите софтуер, без преди това да сте показали по някакъв начин на хората как да го ползват, и то по един лесен начин. Клиентите ползват програмния продукт по най-различни начини, затова ние трябва да покажем цялостния потенциал на софтуера. Другото, което правят разработчиците, е че те разширяват дадена платформа и я приспособяват според техните нужди, затова ние – авторите, играем голяма роля, за да ги насочим как могат да направят тези модификации.

Как новата и много модерна сега среда, облакът, ще промени работата на авторите?

Убедена съм, че облакът и свързаните с тази технология дейности съществено ще променят работата на авторите на техническа документация. Основната част от работата по разработване на съдържание ще се запази, като стандартът DITA ще играе основна роля при структуриране на съдържанието. Така информацията в структурирана форма ще стане по-леснодостъпна през различни платформи.

В облака разполагаме приложенията, те се съхраняват и се обслужват в облака; не е нужно да ги имате в компютъра си, вие може да получите достъп до услугите през всяко мобилно устройство. Ние също така можем да правим много бърз ъпдейт на тези приложения, затова  трябва да сме сигурни, че облакът предлага стабилна, високопроизводителна и много сигурна среда. Правим промени в софтуера, които са нужни, така че процесите са динамични. Затова авторите трябва да отговорят на тези изисквания, като осигуряват навременна и бърза актуализация на платформите, които ще се ползват. Днес компютърът става все по-малко значим, а все повече се ползват мобилните устройства. Хората вече искат и видеосъдържание на мобилните си устройства, а облакът стимулира развитието именно в тази посока.

На второ място е работата в съавторство, което се извършва чрез  социалните медии. Затова техрайтърите трябва да знаят какви са нуждите на клиентите и именно тук е ролята на социалните медии. Трябва да сме сигурни какви са проблемите, как да се решат, и то по начин, достъпен за всеки.  

Какво е впечатлението ви от работата на българските автори на техническа документация?

Тук, в офиса на VMware в София, имаме чудесен екип, който работи самоотвержено и има напредничаво мислене. Те работят отлично съвместно с разработчиците. Авторите ни веднага разбраха значениено на социалните медии и как могат да се използват те, така че да се отговори на нуждите на клиентите. Започнаха да разработват и видеосъдържание, като част от работата им, като в този процес DITA играе основна роля.

Какво не ни достига все още в България?

Тук има много хора, които искат да работят като автори на техническа документация. Това, което липсва обаче, е обучението. Няма специализирана подготовка във висшите училища. Във Великобритания и САЩ има програми в колежите по тази специалност. А тук компаниите наемат хора с езикови познания и технически умения, след което започват да ги подготвят.

Мислите ли, че с навлизане на социалните мрежи в живота на хората ще се стигне до заличаване на културните различия и светът ще стане еднакъв?

В известен смисъл светът става еднакъв поради възможностите за комуникация, а това ни помага да се разбираме по-добре. Но ще е неприятно, ако културните различия изчезнат, защото те обогатяват живота. Не бих искала да няма такива различия. Смятам, че ролята на социалните медии е да допринасят за по-доброто опознаване между хората и техните нужди.

Въпросите зададе Рада Станева

Коментар