Машина за 1 млн. лири ще следи пътищата в UK

Британската компания Data Collection купи превозно средство за 1 милион паунда, което ще изследва с лазер повърхността на пътищата във Великобритания.

Тази машина е англо-канадска разработка, оборудвана с много качествени лазер, скенер и сателитна технология за местоположение от военен клас. Превозното средство ще бъде използвано, за да провери по-подробно отвсякога състоянието на повърхността на пътищата, като по този начин ще помогне на властите да подобрят поддръжката им.

Машината ARAN2 е дело на канадската фирма Roadware, като подобни на нея са още 87 машини в света. Data Collection пък е една от трите британски компании с оборудване за специални проучвания, упълномощени от правителството в рамките на програмата SCANNER за оценка на състоянието на пътищата от националната мрежа.

Автоматизираните машини, изследователи на пътната настилка, трябва да проучат всички главни пътища на острова и да доставят данни, които да подобрят начина, по който се поддържат пътищата.

ARAN може да изследва пътищата, движейки се с нормалната скорост, позволена на острова. Машината е оборудван с технология, която досега не е виждана в Англия. Системата предлага изключително точно сателитно местоположение, използвайки специфична GPS технология от висок клас, която изисква специално разрешение за използване от американските военни власти.

Машината използва и проникващ през земята радар и подобрен лазерен скенер, за да улови по-подробни данни, които са и по-точни в сравнение с предните проучвания. Сканирането улавя данни като геометрията на пътя, профила на повърхността, структурата и влошаването на грапавината и пукнатините.

Събраната информация се предоставя на правителствена организация за пътната поддръжка и се използва от системата UKPMS за управление на пътните настилки, който инженерите използват с цел да се насочат по-добре разходите за поправка на пътищата.

Една от основните ползи от ARAN е, че данните могат да се обработват по-лесно и по-точно и да се използват в географски информационни системи (GIS).

„ARAN2 е съществен напредък в технологията за изследване на пътната настилка и успех за англо-канадското сътрудничество. Машината може да достигне до нови нива на подробност за състоянието на пътищата и ще позволи на пътните власти да управляват по-добре поддръжката им”, каза Стив Батчелър, директор на Data Collection Limited.

Коментар