Над 20 пъти е нараснало търсенето на касови апарати

Пазарът на фискални устройства се раздвижи от новата Наредба за свързаност на търговските обекти с НАП и наближаващия краен срок – септември 2011 г. за фирми регистрирани по ДДС.

Най-голям е интересът към моделите с вградени данъчни терминали и с включени такси за SIM карта на мобилен оператор за първата година, информираха от търговската верига Office 1 Superstore.

Търсят се още компактни, бързи и безшумни модели с вградени антени. Енергонезависимата фискална памет е друга предпочитана функционалност. Цените на устройствата варират между 315 и 399 лева без ДДС.

С наближаване на крайния срок сервизните фирми ще бъдат затруднени да изпълняват всички поръчки, предупредиха от веригата за офис продукти и услуги. Обучените експерти ще бъдат максимално натоварени – близо 15 000 компании са установили връзката с НАП до момента, а остават над 180 000.

По-голямата част от търговците открито подценяват наближаващата "лятна буря" с подмяна на касови апарати, алармираха и от фирма Микроинвест. По традиция българинът чака последния момент и по всичко личи, че след броени месеци ще сме свидетели на опашки от хора, подменящи касовите си апарати, заявиха от доставчика на софтуер.

Проблемът с промените в нормативните актове за отчитане на продажбите е цикличен. През няколко години в България по традиция се извършва масова замяна на всички фискални устройства – първата бе през 1999 г. със старта на фискалните бонове, втората – през 2005 г. и сега идва третата, свързана с интеграцията на GPRS модули.

С настоящата промяна данъчните ще могат в реално време да следят оборотите на фирмите и така ще се пресекат част от измамите и укриването на обороти. Съществуват обаче множество вратички в новата наредба и мнозина експерти не са убедени, че тези мерки ще дадат нужния ефект, коментираха от Микроинвест.

Може би най-положителният момент е, че много фирми, които досега са използвали касови апарати, ще могат след смяната на устройствата да преминат към софтуер за отчитане на дейността. Най-малкото, което се постига, е оптимизиране на разходите и стриктно водене на приходите, посочиха от разработчика на софтуер.

по темата: „Над 20 пъти е нараснало търсенето на касови апарати”

добавете коментар...

  1. :)

    Много ми е интересно как укриваш оборот ако си пуснал касова бележка и не си вързан към НАП :)…може би си укриваш касовата бележка :)))))

Коментар