E-консултант ще отказва пушачите

Интернет консултант е новият инструмент в кампания на ЕС срещу тютюнопушенето, наречена “Екс пушачите са неудържими”. Програмата iCoach ще оказва практическа помощ на пушачите в опитите им да се откажат цигарите.

iCoach е платформа със свободен достъп, която осигурява здравни консултации на всички официални езици на ЕС, съобщи Европейската комисия. За разлика от други цифрови средства в областта на здравето, платформата е насочена както към хора, които не желаят да спрат цигарите, така и към бивши пушачи с голям риск от рецидив.

Платформата е с доказани резултати, твърди Комисията. Повече от 30% от хората, които са използвали интернет консултанта, спират да пушат.

Новата кампания “Екс пушачите са неудържими” набляга на положителните страни от спирането на цигарите и ще съчетава реклама, социални медии, мероприятия и практически инструменти.

Тютюнопушенето е главният причинител на предотвратими заболявания в Европейския съюз и според оценките годишно става причина за смъртта на повече от 650 000 души в ЕС. Всеки трети европеец е пушач.

„Младежите започват да пушат, защото ги подвеждат, че е модерно; после продължават да пушат, защото човек се пристрастява към тютюна, и всяка година тютюнопушенето отнема живота на повече от 650 000 души в ЕС, защото тютюнът е отрова”, заяви комисар Дали.

Въпреки постигнатия напредък една трета от европейците все още редовно палят цигара, а много хора продължават да умират от заболявания, свързани с тютюнопушенето.

Коментар