Некском стартира търговски WiMAX услуги

Телеком операторът Некском България стартира за първи път у нас търговски WiMAX услуги. Потребителите ще могат да ползват безжичен интернет, телефон, наети линии, виртуални частни мрежи и MAN свързаност както в рамките на градовете, така и между тях.
В момента услугите са достъпни в София и София област, Банско, Баня, Разлог, Добринище, Бургас, Несебър, Слънчев бряг и Свети Влас. Първи потребители на WiMAX са станали големи и средни бизнес абонати и настоящи клиенти на Некском, които в момента се надграждат към WiMAX, съобщиха от компанията в IT in The Press.
Новите услуги се предлагат самостоятелно или като интегрирано решение в зависимост от предпочитанията на клиента. 
"Планираме до края на 2007 година да имаме присъствие в над 30 града, като това включва всички населени места в България с над 50 000 души. Следващите градове, в които ще предложим услуги, са Пловдив, Русе, Варна, Стара Загора, Плевен и в големите морски и планински курорти", заяви Емил Николов, изпълнителен директор на Некском България ЕАД.
За доставчик на WiMAX оборудване Некском избра компанията Alvarion, която има най-много разгърнати WiMAX мрежи по света. WiMax услугите на Некском се предоставят чрез продуктовата серия BreezeMAX на Alvarion.
Мрежата на Некском е изградена изцяло въз основа на сертифицирано от WiMAX Forum оборудване, чийто член е и Некском. Планираните инвестиции за следващите няколко години възлизат на над 20 милиона евро.
След прехвърляне на трафика си към собствена опорна мрежа за пренос на данни в седем големи български града, Некском успя да постигне независимост от чужда инфраструктура и реално достига до крайния потребител чрез своя собствена мрежа, посочиха от компанията. Чрез своята мрежа Некском предлага цялостна замяна на предоставяните услуги на традиционния телеком – високоскоростен интернет и телефон.
С реалното предлагане на WiMAX, потребителите получават безжичен интернет със скорост до 10 Mbps и телефон с номер от номерационния план на Некском. Операторът предлага и пълна гама услуги за пренос на данни за корпоративни клиенти – градска и междуградска свързаност, MAN услуги и виртуални частни мрежи.
WiMAX е технология, която позволява изграждане на базови станции в кратки срокове, широко покритие в градска и извънградска среда, а също и в отдалечени райони или на места, където липсва инфраструктура. За разлика от DSL, WiMAX позволява симетричност, равнопоставен достъп до локален и международен Интернет и отделни канали за глас и данни.
WiMAX мрежите ще бъдат в основата на 4G мрежите. Некском твърди, че нейната мрежа може лесно и прозрачно за клиентите да бъде надградена към мобилен WiMAX (по стандарт 802.16e), който до месеци се очаква да бъде сертифициран от WiMAX Forum.

Коментар