Microsoft пригажда C++ за таблети и облака

Microsoft разработва разширение на езика C++ за използване с хетерогенни многопроцесорни архитектури, стана ясно на конференцията AMD Fusion Developer Summit.

Масовите таблети и смартфони вече стават двуядрени. На всяко работно бюро, в домовете и дори в джобовете си потребителите имат на практика „хетерогенни суперкомпютри”, а към момента не можем да пишем код за тези устройства, посочи Хъб Сутър, главен архитект на Microsoft по езици за програмиране.

Разширението C++ Accelerated Massive Parallelism (C++ AMP) ще позволи създаване на приложения за хетерогенни паралелни архитектури. Инструментите за работа със C++ AMP ше бъдат включени в пакета Visual Studio 2012.

Подобни архитектури предполагат неравномерно разпределение на изчислителните задачи между различни процесорни ядра и графични процесори. В условията на облака, оптималното разпределение на задачите може да изисква използване на процесори, разположени на различни физически сървъри.

Според Сутър, малцина програмисти могат да се справят в момента в пълна степен с тази задача. C++ AMP ще опрости разработките за таблети и облака, тъй като много ръчни задачи, свързани с програмиране за хетерогенни паралелни архитектури, ще бъдат реализирани като абстрактни обкръжения на Visual Studio.

За да разсее опасенията за зависимост на разработчиците от един доставчик, Microsoft планира да публикува новото разширение на C++ AMP като отворен стандарт за реализиране на различни платформи.

по темата: „Microsoft пригажда C++ за таблети и облака”

добавете коментар...

  1. Христо

    пригажда – не пригодява

Коментар