ЕК излъчи най-добри детски сайтове

В края на миналата седмица Европейската комисия обяви победителите в конкурса за интернет сайт с най-добро съдържание за деца, интелигентни компютърни игри, интерактивни онлайн списания или сайтове за деца под 12 години.

Комисията, заедно с центровете за безопасен интернет от 14 държави, получиха 780 проекта за участие в конкурса "Най-добро интернет съдържание за деца", който има за цел да насърчи създаването на качествено съдържание и да обърне внимание на потенциала за интернет съдържание за деца.

Във всяка от двете категории (младежи и възрастни) бяха излъчени трима победители. Те са от Белгия, Германия, Нидерландия и Полша.  Наградите бяха връчени в Брюксел по време на церемония на Среща по Програмата в областта на цифровите технологии.

Първа награда в категорията младежи спечели сайът www.palkan.de – интернет портал под формата на ученическо списание с ударение върху ученето, общуването между децата и обмена на информация за текущи събития.

Втора награда взе www.habbolive.nl – сайт, посветен на виртуалния свят Habbo Hotel. „Животът в Habbo“ дава достъп на почитателите на Habbo до най-новата информация за случващото се в него и предлага игри за деца.

Трета награда е за www.superpilot.cba.pl – сайт, който се занимава с проблемите на общата безопасност и интернет безопасността и предоставя образователни средства и източници.

Победители в категорията „Възрастни“ са www.hetklokhuis.nl – забавен и образователен сайт с много възможности за създаване на съдържание, www.kinderzeitmaschine.de – сайт за историята на човечеството, и www.ketnet.be – сайт, който има за цел да насърчи децата да творят, например да рисуват или да съставят викторини.

Въпреки че децата започват да ползват интернет на все по-ранна възраст, едва една трета от 9-12-годишните смятат, че в интернет има достатъчно добри неща за тях, сочат резултатите от неотдавнашно изследване EUKidsOnline..

По-късно тази година Комисията ще подеме нова инициатива за превръщането на интернет в по-безопасно място, за запознаване на подрастващите с техните права и отговорности в интернет и как да извличат максимална полза от новите технологии, като същевременно показват уважение към себе си и към другите.

Комисията също така ще продължи да стимулира създаването на добро интернет съдържание за деца и вниманието към него; съдържание, с което да се стимулира езиковото и културното многообразие и да се спечели доверието на родителите и учителите в ползите за децата от новите технологии.

Коментар