Търговете за е-управление ще се обсъждат с бизнеса

За първи път техническо задание за обществена поръчка ще се обсъжда предварително с бизнеса. МТИТС съобщи миналата седмица , че основните параметри на заданието за възлагане на най-големия проект по ОП „Административен капацитет” за развитие на електронното управление ще бъдат обсъдени предварително с браншовите организации,.

Допитването до бизнеса при подготовка на задание за документация за обществена поръчка се случва за първи път в административната практика. Според Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ), новината е добра за фирмите от сектора, тъй като подготовката на конкурсната документация е от изключително значение за прозрачността на всяка обществена поръчка.

Проектът „Подобряване на обслужването на гражданите и бизнеса, в това число чрез развитие на електронното управление” на стойност 18 милиона лева ще осигури възможност данните от 37 ключови регистъра да бъдат обменяни по служебен път чрез електронни услуги. Така на практика ще се реализира принципа на служебното начало – информация, постъпила веднъж в администрацията, да не бъде искана повторно от потребителите.

Вторият голям проект на МТИТС, който ще бъде финансиран по ОП „Административен капацитет” – “Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство” също ще бъде представен на бизнеса, увери заместник-министър Първан Русинов. Той е на стойност 12 милиона лева. Една от целите е да бъде създадена система за електронна идентификация на гражданите.

Реален ефект от работата по двата проекта се очаква в края на 2012 г. и началото на 2013 година.

Браншовите организации от ИТ сектора могат да излъчат двама представители в Експертна комисия по електронно управление към Съвета за административна реформа. Участниците от страна на бизнеса ще имат съвещателен глас в обсъжданията на важни въпроси, свързани с цифровата администрация и е-услугите.

Коментар