“Правителство 2.0” ще съкрати ИТ разходите

Половината от всички правителствени услуги ще се доставят от облака към 2015 година, прогнозира Гартнър по време на конференцията eGov в Сингапур.

Реализацията на “Правителство 2.0” ще доведе до значителни трансформации на ИТ инфраструктурите. Новите технологични възможности трябва да бъдат заложени още днес, съветва Стив Битингер, директор на Гартнър Австралия.

Преходът към облака ще позволи на правителствата към 2014 година да намалят капиталовите разходи за ИТ инфраструктура с 20%, прогнозира компанията.

В контекста на облака правителството може да действа и като потребител, и като доставчик или да съвместява и двете роли.

“Правителство 2.0” изисква по-активно участие в социалните услуги на представители на различни структури и развитие на собствени мрежи за служителите в администрацията, в рамките на които ще действат както професионални, така и потребителски инструменти за ефективно вътрешно взаимодействие и външни връзки с крайните потребители на услугите.

Друг важен аспект от облачната ефективност е откритостта на изходните данни, която ще позволи съвместното им използване.

Ще нараства и приложението на програми за е-правителство, в които все по-активно участват самите граждани.

Опитът на Сингапур в изграждането на е-правителство се счита за един от най-успешните в света. Властите в страната реализират последователно е-стратегията в продължение вече на 20 години.

Коментари по темата: „“Правителство 2.0” ще съкрати ИТ разходите”

добавете коментар...

  1. Петърчо

    Вальо, ако не си разбрал напълно идеята е въобще да няма хора нито пред гише, нито зад гише.

    Единствена оправия е всички сегашни политици да се пенсионират или принудително да бъдат затворени в съответните заведения с решетки или да отидат в някоя друга държава да я оправят.

    За електронно правителство не сме узрели все още най-разумно е да опитат да го пуснат чак след 2050 г.

  2. Вальо

    Правителство 3.0 -> По-малко комунистически бабички зад гишетата повече млади хора които са в час със случващото се около тях.

Коментар