Излезе учебник за електромобили

Първи учебник „Електромобили” беше издаден миналата седмица от Русенския университет. Изданието съдържа информация поне за тридесетина варианта на електромобили от последното десетилетие, съобщи GreenTech.bg.

Учебникът е структуриран за магистратура по дисциплината „Електромобили”, изучавана в Транспортния факултет на университета. Единият от авторите му – доц. Росен Иванов (другият е доц. Иван Евтимов), представи помагалото на кръглата маса „България и Електромобилът”, организирана от Индустриален клъстер „Електромобили” (ИКЕМ), в който членува и университетът.

Най-дълъг пробег с едно зареждане (350 км) прави състезателният модел Tesla Roadstar на американската фирма Tesla Motors, пише в учебника. Най-икономичен обаче е индийският REVA NXR, който изминава 100 км само със 7,2 квтч. или за 1,1 лв. по цените на тока за българските домакинства в момента.

За българските условия конверсията или преобразуването на автомобил с ДВГ в електромобил е почти неизбежен етап. Нямаме обаче условия за трансформиране на всичко и би следвало да се съсредоточим в ограничен тип автомобили, предимно за градски нужди, посочиха от ИКЕМ.

Коментар