Слънчева електростанция осигурява енергия и нощем

Gemasolar се намира в близост до град Севиля в Южна Испания и заема площ от 185 хектара

Първата в света слънчева електростанция, която генерира енергия и през нощта, бе построена наскоро в Испания. Инсталацията се състои от симетрични панели, разположени във вид на концентрични кръгове.

Гениалният проект Gemasolar на стойност 425 милиона долара е разработен съвместно от специалисти на енергийната компания Masdar от Абу Даби и Torresol Energy – филиал на испанската инженерингова фирма SENER.

Построяването на Gemasolar и пускането на станцията в експлоатация е отнело две години, съобщи GreenTech.bg.

Gemasolar се намира в близост до град Севиля в Южна Испания и заема площ от 185 хектара. Централата се състои от 2650 масивни огледала, които фокусират слънчевата светлива в огромен приемник, разположен в центъра.

Gemasolar се отличава с иновативна технология за генериране на енергия през нощта. В присъединените към централата резервоари има разтопена сол, която се нагрява до 900 градуса, а след това се използва за производство на пара, която на свой ред задвижва турбините на електростанция.

Разтопената сол може да изработва електроенергия в продължение на 15 часа, което е напълно достатъчно за работа на електростанцията цяла нощ или при облачно време.

Според изпълнителите на проекта, иновативната централа ще се възползва от предимствата на слънчевото време в южна Испания, като ще гарантира производство на чиста енергия в продължение на 270 дни в годината, или три пъти повече от възможностите на други слънчеви електроцентрали.

Проектната изходна мощност на Gemasolar възлиза на 110 гигавата годишно, което е еквивалентно на количеството потребявана електроенергия от 25 хиляди испански домакинства.

Коментари по темата: „Слънчева електростанция осигурява енергия и нощем”

добавете коментар...

  1. Hari

    Виждал сам го – обекта е забележителен.


    23/06/2011, 02:40
    чудно ми е за какво толкова потребяват средно месечно 367 кВ/ч испанците според дадената по-горе база?

    Приятелю, съдейки по коментара ти ,ти си на светлинни години от хората тук в Испаниа .Първо ела и виж,а след това коментирай !
    Поздрави!

  2. -

    чудно ми е за какво толкова потребяват средно месечно 367 кВ/ч испанците според дадената по-горе база?

  3. actionmonster

    Тази централа не е първата с света. Nevada Solar One е открита през 2007 година и работи на подобен принцип. http://en.wikipedia.org/wiki/Nevada_Solar_One

Коментар