Nokia тества слънчеви телефони

Nokia тества в реални условия мобилни телефони, захранвани от слънчева енергия. Четири броя от модела C1-02 са доставени в различни части на света за проверка на възможностите им.


Слънчевият телефон C1-02 ще бъде тестван на различни места по света
 

Слънчевите телефони ще се тестват във Финландия, Кения, Швеция и на кораб в Балтийско море. „Черна кутия” вътре в апарата събира слънчева енергия, достъпна в реални условия, по време на използване на телефона.

Потребител на новото устройство в Кения е охранител, работещ в Найроби. Телефоните се тестват също от изследовател в Утсиоки, Финландия. Моряк в Балтийско море и 16-годишно момиче-скаут от Щвеция са останалите потребители, включени в експеримента.

Остава открит въпросът дали ако през по-голяма част от времето телефонът се намира в джоба или чантата на потребителя, ще може да получи необходимата за нормално функциониране енергия.

Също така, служителите прекарват по-голяма част от времето си в офиси без пряка слънчева светлина, което също поставя под съмнение възможността за зареждане на мобилните телефони със слънчева енергия.

Коментар