Люксембург е най-богата, а България най-бедна в ЕС

Люксембург е най-богата държава в Европейския съюз, а България – най-бедната, сочат последни данни на статистическата агенция Евростат. Класацията подрежда страните по показателя брутен вътрешен продукт на (БВП) на глава от населението, съпоставен спрямо средния за ЕС.

БВП на глава от населението в Люксембург превишава 6 пъти аналогичния показател на България (283% срещу 43%). Средният показател в еврозоната е 108%.

Лидерството на Люксембург се обяснява отчасти с факта, че много граждани на съседни държави, вкл. Франция, Германия и Белгия, работят в кралството, но не живеят в него.

На второ място в класацията е Холандия с показател 134%, следвана от Дания, Ирландия и Австрия, които си делят третата позиция с показател 125%.

Държавите от Централна и Източна Европа се нареждат в долната част на таблицата за благосъстояние на европейските икономики. Така например, Румъния има показател 45%, Латвия – 52%, Литва – 58%, а Полша – 62%. Кризата в Гърция понижи показателя на страната от 94% през 2008 година на 89% през 2009-та.

по темата: „Люксембург е най-богата, а България най-бедна в ЕС”

добавете коментар...

  1. Имигрант

    Факторите да сме толкова назад са много, но да споделя някои по-важни, според мен.
    Мислите ли, че производителността ни на работното място е на половина поне, колкото в Евросъюза? Не говоря за работа, като обем, а запроизводителност. От две години работя зад граница, за повечето българи чужденците не работят нищо и се занимават с глупости, но в действителност глупвата им и проста работа е много, много ефективна. А ние, в България, блъскаме като ненормално, но защо… и ние незнаем. Затова и заплатите ни са ниски. Другото, което изиграва много важна роля за високия стандарт в тези страни е именно емигрантския поток. Основно емигрантите работят в строителството, земеделие и селско стопанство. И какво става – евтини жилища, храна без пари. Е, как да не е нисък стандарта. В този ред на мисли – когато дойдат хора да ни работят за по 50-100 лева на месец в земеделието, тогава може и да стане работата. Макар, че като знам родните ни бизнесмени или както е по-точно да се наричат – предприемачи, по-скоро в България ще има 1000-2000 още по-богати хора. Но както казах, факторите са много. Истината е, че българина работи много, но без идея и грам не го е еня за всичко извън прага на вратата му.Ако тези две неща се коригират, може и да мръдне нещо нагоре.

  2. nyakoy

    Подкрепям тезата на Счетоводител!
    Защо наистина не взимаме 1/2 европейски заплати!

  3. Счетоводител

    Значи 43% е БВП.А защо и заплатата ми не е 43% от редно европейката? Примерно там средноевропейката да е 2000 евро, то моята трябва да е 860 ЕВРО (средната за страната ни), а не е така. Защо? Нали Дянков вичко изчислява на база производителност.

  4. Blah

    Не е проблема в положението. Проблема е в овчедушието, което е обхванало хората!

  5. 5ko

    да не забравяме че нашия показател какъвто и да е той ще е по-нисък ако се отчете че имаме българи зад граница които пращат пари насам без въобще да живеят тук
    значи положението от трагично се превръща в безнадеждно но ние това си го знаем

Коментар