Шефовете на ИТ фирми с 37% ръст на заплатите

Заплатите на шефовете в големите ИТ компании са нараснали с 37% през 2010 година. По този показател ИТ индустрията превъзхожда всеки друг бранш, съобщи Fudzilla.com, базирайки се на данни за възнагражденията на Топ 150 CEO-та в света.

Най-високоплатеният CEO за миналата година е шефът на Oracle Лари Елисън, доходите на когото възлизат на 70 милиона долара.

На второ място в класацията е изпълнителният директор на Atmel Стивън Лауб, който е получил 19,4 млн. долара през 2010 г. Следва CEO-то на Cisco Джон Чембърс с 18,9 млн. долара.

Заплатата на Пол Отелини, шеф на Intel, е била $15,5 млн. през миналата година. На пето място е топ мениджърът на Gilead Sciences Джон Мартин с доходи от $14,2 млн.

Скокът в заплатите на високотехнологичните CEO-та се обяснява с факта, че сравнението се прави с периода на криза, когато имаше голям спад в доходите. С подобряване на финансовото състояние на компаниите ръководствата компенсираха спада в заплатите през периода 2008-2009 година.

В разгара на кризата през 2008 г. средната CEO заплата намаля с 6%, а през 2009-та – с още 5%. През миналата година обаче CEO-тата компенсираха спада в доходите си.

Коментар