Плътна „облачност” очаква ИТ индустрията

Скоро небето над ИТ индустрията ще стане плътно „облачно”. Анализатори от IDC прогнозират трикратен ръст в бизнеса с т.нар. облачни (cloud) технологии до 2015 година.

Половината от всички инвестиции в ИТ сектора ще бъдат насочени към облака. Според IDC, обемът на пазара за облачни услуги ще нарасне от $21,5 млрд. през 2010-та до $72,9 млрд. през 2015 година, възлизайки на 46% от инвестициите във всички останали ИТ сектори.

Тези цифри се обясняват с факта, че облачните услуги – приложения, разработка, съхранение на данни и др. – са взаимосвързани, като тяхното развитие ускорява останалите технологии, вкл. мобилни устройства, безжични мрежи, анализ на данни и социални мрежи.

Наблюдава се тенденция всички облачни технологии да се обединяват в нова, трета в еволюцията ИТ платформа след големите машини (мейнфрейми) и персоналните компютри (PC), която има перспектива за дългосрочно развитие.

Както и във времената на първите две, новата ИТ платформа ще разшири кръга на потребителите и начините за използване на информационни технологии, което в крайна сметка ще доведе до появата на съвършено нови отраслови решения.

В близките четири години най-много инвестиции в облачни услуги ще бъдат направени в САЩ. Очаква се през 2015 година американският ИТ сектор да погълне около 50% от всички приходи от облачни технологии.

IDC прогнозира също сериозен ръст в Западна Европа и страните от Азиатско-тихоокеанския регион. В тези пазари са съсредоточени много доставчици на облачни услуги, а разходите от крайни потребители на подобни технологии също са високи.

Коментар