Очаква се бум на IPO пазара в Съединените щати

Американските борси се готвят за бум на първичното публично предлагане на акции (IPO) тази година. Докато пазарът в света ще остане непроменен спрямо 2010-та на ниво около 280 милиарда долара, в САЩ се очаква истински бум.

Според шефове на инвестиционни банки и консултантски компании, обемът на IPO в страната ще достигне 57 млрд. долара. Това ще позволи на САЩ за първи път от няколко години насам да увеличи дела си на световния IPO пазар.

По данни на Dealogic, от началото на годината досега в САЩ са предложени първично акции на стойност 29,1 млрд. долара, което е 31% от общия IPO обем в света, възлизащ на 93 млрд. долара, и близо два пъти повече отколкото през първата половина на 2010 г.

Поради влошени условия на финансовите пазари, в последно време бяха отложени или напълно отменени 32 IPO-та. Анализаторите от BDO обаче вярват в бурния ръст на пазара в САЩ през втората половина на годината, базирайки се на очакванията на топ мениджъри от финансовия и консултантски сектор.

Предполага се, че до края на годината IPO пазарът в САЩ ще нарасне до 57 млрд. долара, вкл. от активността на чуждестранни компании, докато за цялата минала година възлизаше на 41,6 млрд. долара.

Коментар