Доларовите милионери са се увеличили през 2010 г.

Броят на милионерите в долари е нараснал с 8,3% през миналата година. За първи път страните от Азиатско-тихоокеанския регион изпреварват Европа по богати, благодарение на ръста в Китай и Индия, според доклад на Capgemini и Merrill Lynch.

Близо 11 милиона души по света имат инвестируеми активи за по над 1 милион долара. Общото състояние на тази категория хора възлиза на 42,7 трилиона долара, което е с 2 трилиона повече отколкото през 2007 г.

Азиатско-тихоокеанският регион преживява звезден ръст. Броят на богатите там е нараснал с 9,7% до 3,3 милиона души. В Индия има 153 хиляди милионери, което нарежда страната в Топ 12 по брой на богатите. Китайските милионери са се увеличили с 12% до 534 хиляди.

Европа бележи скромен ръст от 6,3% в броя на милионерите, които вече са 3,1 милиона. Страните с голям държавен дълг и слаб икономически растеж постепенно губят милионери. Така например, броят им в Италия е намалял с 4,7%, което праща страната на 14-то място.

Северноамериканският регион бележи ръст от 8,6% в броя на милионерите. Богатите там са 11,1% от населението. Най-рязко увеличаване на милионерите се наблюдава в Африка, където ръстът е 11,1%.

Лидер по брой милионери продължават да бъдат САЩ, следвани от Япония и Германия. В тези три страни са съсредоточени около 53% от всички богати в света. Челната петица допълват Китай и Великобритания.

Наблюдава се тенденция все повече млади хора да стават милионери. 17% от богатите са на възраст под 46 години, докато през 2008 г. младите милионери бяха само 13%. Нараства и броят на жените милионери, които вече са 27% от всички.

Основен двигател за увеличаване на богатството са добрите показатели на борсите. За една година пазарът на ценни книжа е нараснал с 18%.

Коментар