Югоизточна Азия става арена на смартфон битки

Азиатският регион става арена на противопоставяне на всички производители на смартфони. Водещи компании като Nokia, RIM, HTC и Samsung Electronics, които вече за заели позиции на този пазар, ще се натъкнат на силна конкуренция от страна на местни производители, съобщи digitimes.com.

Делът на смартфоните в Югоизточна Азия ще нарасне с 10%, достигайки 40-50% в близките 3-5 години. Макар и да губи дял на световния пазар, Nokia ще остане най-големият производител на смартфони в региона, а след пускане на Windows Phone устройства ще укрепи позициите си. RIM, Samsung и HTC също ще разширяват присъствието си в региона.

Редица локални брандове, вкл. Spice и Micromax в Индия, Nexian в Индонезия, i-Mobile в Тайланд и G”Five в Китай, ще окажат сериозна конкуренция на световните производители, благодарение на това, че са способни да пускат множество модели с допълнителни функции и ниска цена.

Анализаторската компания Canalys прогнозира, че  към 2015 година делът на смартфоните в Индонезия, Филипините и Тайланд ще достигне 50%, а във Виетнам – 36,7%.

Коментар