Две социални мрежи защитават личните данни на децата

Само две социални мрежи осигуряват автоматична защита на личните данни на непълнолетните, установи проучване на Европейската комисия. Това са сайтовете Bebo и MySpace, който имат стандартни настройки, осигуряващи достъп до данните на непълнолетни лица единствено на одобрените им лични контакти.

Към днешна дата под принципите за по-безопасни мрежи за социални контакти са сложили подпис 21 компании. Повечето от проверените сайтове за социални контакти (14 на брой) предоставят на непълнолетните съобразена с възрастта им информация за тяхната безопасност, отговарят на молбите за съдействие и предотвратяват достъпа до профилите на непълнолетните лица посредством външни системи за търсене.Стандартните настройки на четири сайта – Bebo, MySpace, Netlog и SchuelerVZ са такива, че непълнолетните могат да получават съобщения единствено от виртуалните си приятели, сочат резултатите от доклада за прилагане на принципите на ЕС за по-безопасни мрежи за социални контакти, които бяха заложени в споразумението за саморегулиране от 2009 г.

Същевременно, броят на непълнолетните в ЕС, които ползват интернет и участват в мрежи за социални контакти, непрекъснато се увеличава, като вече достига 77 % от 13-16-годишните и 38% от 9-12-годишните.

“Повечето сайтове за социални контакти не успяват да гарантират, че стандартните настройки на профилите на непълнолетните лица разрешават достъп единствено за техните одобрени контакти. Подрастващите не осъзнават напълно последствията от разкриването на твърде много лична информация в интернет. Ние трябва да им осигурим необходимата защита, докато добият способност да вземат решения и да разбират докрай последствията от тях“, коментира комисарят по цифровите технологии Нели Крус.

Възможността за отбелязване на различни хора в публикувани снимки, която предоставят повечето сайтове за социални контакти, улеснява търсенето на снимки на дадено лице в интернет. Тийнейджърите са изправени и пред други онлайн опасности като сприятеляване с цел сексуална злоупотреба и упражняване на психически тормоз. Ето защо ЕК счита, че те се нуждаят от подходящи средства, които им позволяващи да боравят безопасно и отговорно със своята интернет самоличност.

Проверките, проведени между декември 2010 г. и януари 2011 г., обхванаха 14 уебсайта: Arto, Bebo, Facebook, Giovani.it, Hyves, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Rate.ee, Sch?lerVZ, IRC Galleria, Tuenti и Zap.lu. По-късно тази година предстои да бъдат проверени още 9 сайта.

В доклада се посочва, че само Bebo и MySpace предоставят стандартни настройки, гарантиращи, че профилите на непълнолетните лица са достъпни единствено за техния личен списък с приятели. Тези два сайта плюс Netlog и SchuelerVZ имат стандартни настройки, според които непълнолетните лица могат да получават съобщения само от своя личен списък с приятели.

Други 10 от проверените сайтове допускат „приятели на приятелите“ (т.е. свързани с приятелите лица, които нямат директна връзка с потребителя и следователно представляват потенциални непознати) и/или непознати да се свързват с непълнолетни чрез лични съобщения и/или коментари върху публичните им профили (например под снимки, в блогове и др.).

12 от общо 14 уебсайта (всички освен Rate и Zap) са блокирали достъпа до профилите на непълнолетни лица през външни системи за търсене като Google или Yahoo! (в сравнение с шест сайта през 2010 г). Въпреки това в повечето сайтове профилите на непълнолетните лица могат да се откриват от непознати потребители чрез вътрешните системи за търсене.

Според проучване на EUKidsOnline, проведено по-рано тази година, 56% от 11-12-годишните и 78% от 15-16-годишните заявяват, че знаят как да променят настройките за поверителност на профила си в социалната мрежа, в която участват.

Коментар