Мобилните потребители не бързат с 4G

Повечето потребители на мобилни телефони не бързат с прехода към 4G технологии, твърди проучване на компанията Morpace. Изграждането на мрежи от четвърто поколение не оказва съществено влияние върху предпочитанията на потребителите при избора на телефон или оператор, сочи анализът.


Атрактивните 4G функции на телефоните все още не са основен приоритет за потребителите
 

За 65% от анкетираните главен критерий за избор е цената. На второ място (58%) са мрежовите възможности, вкл. скорост и покритие на мрежата.

При избора на оператор 29% от анкетираните посочват като първи критерий тарифата, а 26% – покритието на мрежата. Скоростта е основно съображение само за 4% от потребителите.

18% от анкетираните имат телефон с поддръжка на някаква форма на 4G, докато 58% разполагат с 3G устройства.

Технологията 4G не е важен фактор и при покупката на нов телефон. Само 34% от анкетираните заявяват, че биха преминали към 4G, докато 42% отговарят, че е малко вероятно да направят подобен преход.

Едва 40% от потребителите са готови да платят за 4G връзка. Това се дължи отчасти на лошия обхват на мрежите от четвърто поколение – 60% от притежателите на 3G телефони казват, че на решението им за покупка ще повлия покритието.

Операторът Verizon, който е най-активен в изграждането на мрежи от четвърто поколение, ще обнови изцяло своите инфраструктура от 3G до 4G през 2013 г., т.е. още две години някои потребители няма да имат достъп до 4G.

Коментар