Шестте най-популярни ИТ професии

Наемането на ИТ специалисти ще се увеличи през втората половина на 2011 г., спрямо първото полугодие, прогнозира юнското изследване на Dice.com. Близо две трети от компаниите планират да наемат повече технически специалисти, отколкото през първите шест месеца на годината.

Представата за това, че информационните технологии съществуват отделно от бизнеса, остава в миналото. Ръководствата на компаниите разбират, че в днешно време технологиите са не само неименна част от успеха, но също така им помагат да разгръщат своите бизнес цели.

Сливането на технологичните и бизнес процесите доведе до появата на ново поколение специалисти, т.нар. разработчици на корпоративни архитектури. Главното в тази специалност е бизнес планирането, което позволява по-ефективно използване на ИТ в продажбите, обслужването на клиентите и други ключови области, коментира Forrester Research.

Същевременно, американското издание computerworld.com публикува шестте най-търсени ИТ професии. Това са:

  • Разработчик на бизнес архитектури
  • Специалист по информация
  • Разработчик на социални мрежови услуги
  • Експерт по мобилни технологии
  • Разработчик на корпоративни мобилни приложения
  • Разработчик на облачни архитектури

Анализаторите свързват появата на нови специалности с това, че тече разделяне на монолитните технически функции на по-малки съставящи. По-рано специалистите по корпоративни ИТ бяха като доктори по медицински науки, разбиращи от всичко. Сега разделянето по специфични умения става много по-отчетливо.

Коментари по темата: „Шестте най-популярни ИТ професии”

добавете коментар...

  1. Илия

    Най-добрите,The best of the best работят в златния щат,Калифорния при чичо Ви Арнолд,защото тук заплатите на колегите им са смехотворни.

  2. Martin

    Дрън, дрън тея съвсем са се объркали, това би трябвало да е списък с най-непопулярните ИТ проферсии 🙂

Коментар