VIA предизвиква Intel и AMD при сървърите

 

64-битовият Nano процесор на VIA ще намери приложение в енергийноефективни сървърни системи
 
Тайванският производител на процесори VIA хвърля ръкавица на Intel и AMD на пазара за сървъри. Компанията обяви нова линия процесори, предназначени за енергийноефективни сървърни системи.

Серията 64-битови чипове Nano, базирани на архитектура Isaiah, поддържат технология за виртуализация и функция за сигурност VIA PadLock. Това ги прави подходящи за вграждане в сървърни машини.

Наскоро VIA обяви 4-ядрени процесори за нетбуци и неттоп компютри, като едновременно с това започна работа по сървърни версии на въпросните чипове. Компанията е един от малкото производители, които се опитват да конкурират Intel и AMD при настолните и мобилни компютри.

В последно време енергийноефективните сървърни решения стават все по-актуални. Налагат се платформите Nvidia Tesla и AMD Firestream Versus, както и чипове, характерни за нетбук сегмента, като Atom и ARM. Същевременно, Intel разработва многоядрената x86-архитектура MIC, наричана по-рано Larrabee.

Новите процесори на VIA се прицелват в енергийноефективни блейд сървъри и центрове за обработка на данни. Засега не е достъпна подробна информация за чиповете.

ARM също се надява на завладее част от пазара на сървъри. За целта компанията си партнира с AMD – основния конкурент на Intel при процесорите за РС и сървъри.

Коментар