Java да мине в облака, предлагат експерти

 

Технологията Java може да бъде изместена от езика Ruby, ако своевременно не бъде адапаптирана към облачния модел
 
Технологията Java трябва активно да се адаптира към нуждите на облачните изчисления, препоръча старши вицепрезидентът на VMware Род Джонсън, създател на популярната среда за разработка на уеб приложения Spring Framework.

В частност, необходимо e в Java да бъде реализирана поддръжка на нерелационни хранилища за данни от рода на Hadoop. Вече се работи в това направление от обществото на отворения код, но усилията не са достатъчни, коментира Род Джонсън по време на конференция в Сан Хосе, Калифорния.

Ако през следващата година Java технологията не заеме лидерска позиция в облачните изчисления, тя може да бъде изместена от езици като Ruby, предупреди вицепрезидентът на VMWare.

Облачният модел е неизбежна закономерност в развитието на пазара. В структурата на ИТ разходите по-малко от 30% отиват за разработка на нови функционалности, докато основното перо е за поддръжка на наследените системи. Облакът позволява да бъде решен този проблем.

Корпоративният „middleware" софтуер е обречен в сегашния си вид, твърди Джонсън. Oracle, която контролира развитието на Java, осъзнава нуждата от придвижване към облака на технологията, създадена исторически за други цели.

Сериозни "облачни" промени в Java обаче не могат да се очакват в най-близка перспектива. Възможности, свързани с облака, ще се появяват в сървъра за приложения Java EE версия 7, 8 или 9.

Коментар