Ако не е Android, тогава да е Windows 8

 

Когато излязат таблети с Windows 8, на пазара ще бъде и Android 4.0, а това предвещава интересно състезание
 
Докато операционната система Google Android продължава да изпитва родилни болки с таблетите, Windows 8 се появи като привлекателна, макар и все още далечна алтернатива.

До момента, когато таблетите с Windows 8 ще излязат на пазара – някъде през 2012, Microsoft има достатъчно време да анализира недостатъците в платформата Android.

Като цяло може да се каже, че дори и да има някои пропуски при новите неща, Microsoft се нагажда добре впоследствие, устоявайки в продължение на години, докато намери вярната посока, пише CNET.

Всъщност измина цяло десетилетие, откакто именно Microsoft огласи концепцията за таблетите. Бил Гейтс уверено заяви на тогавашното изложение Comdex в Лас Вегас, че „таблетът ще стане най-популярното устройство в рамките на пет години… с размер на бележник и с тегло два пъти по-малко от това на днешните лаптопи”.

Ето, че след няколко години предсказанието се приближава до истината. Но не в Microsoft, Motorola или Dell, а в Apple.

Windows 8 обаче може да се окаже повратна точка. Благодарение на Apple, Microsoft знае много добре какво трябва да представляват таблетите. Това са устройства от рода на смартфони с голям екран, с които Microsoft е добре запозната. Освен това Windows 8 може да осигури доста повече мощ.

До една година производителите на процесори като Nvidia, Qualcomm и Texas Instruments ще са подобрили двуядрените и дори четириядрените чипове с усъвършенствана графика. Да не говорим за плановете на Intel да подсили своите Atom процесори от ново поколение.

И тъй като Windows 8 ще бъде съвместим и с Intel, и с ARM платформи, таблетите с тази операционна система ще се появят бързо и ще бъдат с марка Microsoft.

Какво да кажем за приложенията? Microsoft разполага с няколко универсални такива, които могат да работят добре с таблет с Windows 8. С други думи, не подценявайте нуждата от MS Office. Microsoft може да развие и интерфейса на таблетите с помощта на технологията Kinect.

Всичко това е достатъчна предпоставка за успешна платформа. Единственият проблем е, че Microsoft и партньорите й са склонни да създадат тежки устройства, отрупани с портове, с цел да превърнат лаптопа в таблет. Това би било голяма грешка. Освен това на пазара ще излезе и Android 4.0, така че състезанието ще бъде интересно.

по темата: „Ако не е Android, тогава да е Windows 8”

добавете коментар...

  1. Apple

    Apple са лидери в тази област с предоставяне на 3 важни неща в продуктите си и те са: качество, новаторство, решения.

  2. por

    устоявайки години, докато намери вярната посока
    Направо ми изкърти мивката! Честно!

  3. Вальо

    В текнюз наистина много обичат да пишат за майкрософт…

  4. Христо

    Пропускате едно важно нещо – Windows 8 ще е една и съща за настолни машини, лаптопи и таблети. Може ли с това да се похвали Андроид или Епъл? Точно в това се крие повратната точка в новия Уиндоус. Остава да видим и крайния резултат, но с оглед на развитието на Майкрософтската операционна система за х86 процесори в последните години, предполагам, че и новата и версия ще е на подобаващо ниво. А и нека не пропускаме широката поддръжка на Уиндоус. Може ли да се похвали със същото Епъл? Добре, че е маркетинга им, иначе… смарт-фон без 3Г (първия АйФон), таблет без USB порт… Колкото до Андроид, там сегментацията е убийствена и въпреки, че Гугъл се опитва да се явява концентратор, аз поне не виждам как ще достигнат нивото на съвместимост и гъвкавост, което има Уиндоус. А и ХромОС като мост между настолни и мобилни машини ми се струва с леко мъглява преспектива. Облак, облак, но да се изнесат по-голямата част от изчисленията навън е прекалено комцептуално.

  5. Невярващ

    Хаха, доста смела прогноза на cnet. Не ми се вярва windows 8 да промени нещо си при таблетите, защото Microoft изпусна пазара на мобилни устройства, с изключение на лаптопите. Таблетите са запазени за Аndroid и iOS. Но…знае ли човек какво мож да се случи следд една година

  6. Anonymous-1

    Критикувайте по същество и се опитайте да сте толерантни към други мнения. Освен Андроид има и други платформи, или вие искате пълен монопол? Няма да стане. Както Майкрософт я ръфат, така ще е и с Анроид, така е вече и с Епъл

Коментар