Активен.БГ приема сигнали за нередности

Нова инициатива предлага алтернативна възможност на гражданите да съобщават за нередности. Сайтът Активен.БГ, базиран на ГИС технологии, е подкрепен от общините и ютилити дружества, които ще търсят по-добра комуникация с хората.

Проектът е иницииран от ЕСРИ България с партньори в лицето на Националното сдружение на общините и Съвета за устойчиво развитие и медийната подкрепа на Радио Витоша. Целта на сайта е да даде възможност на хората да участват активно в подобряване на условията на живот в техните райони, като подават сигнали за забелязани от тях нередности към съответните отговорни институции и организации. Това става чрез специално приложение за мобилни телефони или чрез самия уебсайт aktiven.bg.

Гражданите регистрират нередност (напр. опасна сграда, паднал стълб, счупена пейка, теч на вода, висящи кабели), като посочват местоположението върху картата, дават кратко описание и прилагат снимки, ако са налични.

Сайтът и мобилното приложение са общи за всички институции и организации, които участват в проекта. В зависимост от това на територията на коя организация е регистриран подаденият сигнал, уведомлението се подава към съответното отговорно лице. По този начин се предоставя възможност за получаване в реално време на сигнали от гражданите за различен тип нередности.

Отговорните лица, от своя страна, поемат ангажимент за следене на получените сигнали и отразяване статуса на тяхната обработка на уебсайта. Системата дава възможност за приоритетна обработка на определени сигнали в зависимост от типа нередност.

Гражданите, подали сигнал, могат не само да наблюдават статуса му на уебсайта, но и да получат имейл относно извършените дейности за отстраняване на нередността. Това на свой ред води до подобряване на комуникацията между обществото и администрацията.

Публичните организации, участващи в инициативата, целят да се отварят към гражданите, като реализират съвременна концепция за управление, а именно – администрацията слуша гражданите и показва, че ако те са загрижени за заобикалящата ги среда и когато видят нередност я съобщават, а не я подминават, то има кой да реагира. В крайна сметка страната ни би трябвало да стане по-привлекателно място за живеене.

Първи в инициативата се включиха седем общини (Пловдив, Бургас, Плевен, Добрич, Ловеч, Гоце Делчев и Белоградчик) и две ютилити дружества (“Водоснабдяване и канализация”ООД – Варна и “Водоснабдяване и канализация”ООД – Русе). Следващата седмица и Община Пловдив да представи официално инициативата пред жителите на града.

Коментари по темата: „Активен.БГ приема сигнали за нередности”

добавете коментар...

  1. Илиева

    Сайта не работи!!!
    Подавах няколко сигнали, но отговор на имейл нямаше

  2. Стелиета

    Защо не работи този сайт?

  3. огнян

    Нищо не става .Само си пишат актив .Писал съм за нередности които съм забелязал и съм потърпевш от някой и нищо .Какво значе ,вие пишете пък ние ще проверим.Кога ?То трябва да стане на момента, защото после казвате ,че не са констатирани нарушения и не виждам никакъв смисъл .

  4. ицо.

    В Пловдив има много дупки една от тях се казва Славчо Атанасов.

  5. авлига

    В млякото се слагат претопени пилешки мазнини.Отпадък който се изхвърля от птицекланиците.Това може ли да бъде нова технология или си е опасна добавка към храната ни.Това се практикува в мандраКостенковци община Габрово

  6. петрония

    няма шанс за бедните да си купят жилиша

  7. петранка иванова

    цигари се продават нон стоп на колхозния пазар варна

  8. петранка иванова

    до кога да ядем грьцките домати

  9. Георги Пашев

    В Пловдив има разбит паваж на кръстовището Трапезица и Петко Д Петков223

  10. mnsp

    Чудесна инициатива! С днешните технологии могат да се направят невероятни неща в общественото управление, интересно защо няма достатъчно инициативи. Тук-таме нещо смислено да се направи

  11. .I.

    браво, открихте топлата вода

Коментар