90% от хората очакват държавата да пребори монополите

Почти 90% от потребителите у нас очакват държавата да се пребори с монополите, мобилните оператори и банките, разкри социологическо проучване на Гражданско движение „ДНЕС” и агенция „Естат”,  проведено през юни 2011 г. сред 1044 пълнолетни граждани в цялата страна.

Безработицата (32,2%), бедността/ниският жизнен стандарт (22,5%) и икономическата криза (15,3%) са най-важните въпроси за решаване, според българите. Като следващи по важност са откроени корупцията (4,8%), здравеопазването (4,2%), социалната политика, пенсиите и социалното осигуряване (3%).

Класацията на гражданите за основните сфери, в които държавата приоритетно трябва да инвестира, оглавяват здравеопазването (21,6%), развитието на икономиката (17,6%) и образованието (11,4%). Според 10,3% от анкетираните, националното финансиране трябва да се насочи към откриването на нови работни места, а 9,4% очакват по-голям ангажимент на държавата към селското стопанство.

Не са малко и хората, които смятат, че приоритетно трябва да се инвестира в социално-осигурителната система (8,8%), увеличаването на доходите (5,7%) и инфраструктурата (4,2%).

По отношение развитието на икономическата криза, всеки пети (21,4%) от анкетираните е оптимист и очаква подобрение на състоянието на страната през следващата една година. Заедно с това обаче 38,2% очакват влошаване на ситуацията, 32,1% смятат, че няма да настъпи промяна, а 8,3% се колебаят да дадат отговор.

Според авторите на доклада, не е случаен фактът, че 48,7% от анкетираните декларират преобладаващо чувство на притеснение, когато мислят за живота си през следващите години. Само 21,6% посочват като водещо чувство оптимизма, а при 16,1% доминира отчаянието. Ентусиазъм предизвикват мислите за бъдещето едва у 2,3% от анкетираните, а 8,6% залагат на безразличието.

На въпрос „В каква степен икономическата криза се отразява на жизнения ви стандарт?” 72% отговарят „в голяма”, 21,5% – „в средна”, 4,6% – „в малка”, а едва 1,5% декларират, че не им се отразява. 0,4% от анкетираните не са дали отговор.

За сравнение, на същия въпрос преди година 65% са отговорили „в голяма”, 25,5% – „в средна”, 6,4% – „в малка”, 2,5% – „не ми се отразява”. Промяната в процентите показва, че през последните 12 месеца обедняването на населението е продължило със сериозни темпове.

Повече от половината от запитаните смятат, че отговорността за настоящата икономическа ситуация в страната си поделят в еднаква степен бившите и настоящите управляващи. 16% категорично обвиняват бившото правителство, а 10% са на мнение, че основната отговорност носи настоящият кабинет. 13% от анкетираните смятат, че причините за лошата икономическа ситуация се коренят във външни за страната ни обстоятелства (световната икономическа криза) и не може да се търси конкретна вина у родните управленци.

Прекратяването на произвола на монополистите, мобилните оператори и банките се определя като „изключително важно” от 73,5% от анкетираните, а според други 18% това е „донякъде важно”. Единици са хората (общо 8,5%), които смятат този проблем за маловажен или се затрудняват да преценят.

За сравнение, ускореното изграждане на пътна инфраструктура е определено като „изключително важно” от 48,6% от анкетираните, 33,6% смятат този приоритет за „донякъде важен”, според 9,5% е „донякъде маловажен”, 6,2% смятат, че „изобщо не е важно”.

Приблизително в същите пропорции са и отговорите по отношение изграждането на АЕЦ „Белене”: 36% „изключително важно”, 28% „донякъде важно”, 12% донякъде маловажно” и 9% „изобщо не е важно”.

по темата: „90% от хората очакват държавата да пребори монополите”

добавете коментар...

  1. Бат Илия

    Докато има правителства със селендурска ориентация ще има граждани които да се наслаждават на тоновете комплекси които им излизат докато говорят за селяни, селендурска ориентация и т.н. Всеки търси малко щастие, добре, че и те си намират изживявайки се по-дълбоко за мислители, филосови, арт бардове и култур трегери.

    В нашата държава не би трябвало да има частни дружества енергетика, здравеопазване и др. поняколко причини и съответно ако те бъдат коригирани не би трябвало да има нищо лошо да бъдат допуснати.

    Най-голямата е, че няма адекватна антимонополна законова инфраструктура, това включва и закони и органи които да упражняват законите. А те идват с много пари и първата им работа е да сложат ясла за нашите законотворци, изпълнители, комисий и пр. по цялата верига. Законите се прекрояват така, че други да не могат да пристъпят, освен ако не са поне равни на пари и да сложат и те една ясла, и да се повтори ситуацията.

    И така, имаме най-скъпи стоки в Европа, най скъп бензин, банки дерящи до кокъл, дори и храната е най-скъпа а в същото време на хората по-селата които се занимват с агро или фермерство стоката не им се изкупува или се изкупува на смешни цени. Това между другото почна от времето на кака Меглена нашата защитничка на потребителски права.

    Само, че ако аз мина да купя и отворя по-евтин магазин ще се изредят кервани от проверяващи и накрая ще ми намерят цаката.

  2. kri007

    Докато има правителства със селендурска ориентация, нищо хубаво не очаква България!
    —————–
    Здравеопазване, енергетика, обучение трябва да бъдат с държавно управление!
    —————–
    20 г. затвор, без право на опрощаване, за подвеждащ текст в договори и подобни!
    _____________________________________
    селендур – селянин, стремящ се постигане на общинска служба на всяка цена, без оглед начините /обикновено с лакти, ритници, връзки/. цел – спокоен живот, сигурна заплата, кражби, никаква работа, власт.

Коментар