Lenovo и NEC стартираха джойнт венчъра си

Lenovo и NEC обявиха официално старта на съвместната си компания. Джойнт венчърът NEC Lenovo Japan Group вече оперира като най-големият доставчик на персонални компютри в Япония, съобщиха двете компании.

По данни на IDC, новата група държи около 25% от японския РС пазар, със силно присъствие както в корпоративния, така и в потребителския сектор. Сделката бе обявена през януари тази година, като се очаква партньорството да бъде разширено и отвъд РС бизнеса.

Lenovo и NEC се стиснаха ръцете по-рано тази година, за да създадат най-голямата компания за персонални компютри в Япония

NEC Lenovo Japan Group се състои от три компании: новосъздаден холдинг Lenovo NEC Holdings B.V. и две подразделения, притежавани 100% от него – NEC Personal Computers Ltd. и Lenovo Japan Ltd.

Като част от сделката NEC получи $175 милиона от Lenovo чрез акции. Lenovo държи 51% от джойнт венчъра, а останалите 49% са притежание на NEC.

Новосъздадената компания ще запази брандовете на Lenovo и NEC, като всеки продукт ще се продава през съществуващите търговски канали.

Същевременно, NEC Lenovo Japan обяви нови инициативи в областта на поддръжката на клиентите. Услугата NEC “Product Help Support”, например, удължава безплатната техническа поддръжка от 1 година на доживотна, считано от януари 2012 г.

Коментар