Ботнети заплашват да “изядат” Интернет

Глобалната мрежа Интернет е изложена на сериозен риск от т.нар. “botnets”. Това са мрежи от компрометирани РС, които криминалният контингент използва, за да разпространява спам, спайуер или да извършва други атаки.

Предупреждението отправи не кой да е, а бащата на Интернет Винт Сърф по време на Световния икономически форум в Давос, Щвейцария. Според настоящия служител на Google, мрежите от типа ботнет се разрастват до тревожни нива, подобно на пандемия, и могат да подкопаят бъдещето на Интернет.

“Botnets” стават все по-малки, по-потайни и по-предпазливи, което допринася за непрекъснатото увеличаване на спама. Сърф прогнозира, че една четвърт от всички PC, свързани към Интернет в момента, или около 150 милиона, биха могли да бъдат инфектирани с троянци, които поемат скрито контрола върху компютъра и неговата широколентова връзка и се управляват отдалечено от хакерите.

Рискът за Интернет, който Сърф разкрива, споделят и мнозина анализатори по сигурността. Според експерти от MessageLabs, положението е наистина много сериозно. Те наблюдават нов тип ботнет, наречена SpamThru, със собствена система за антивирусна защита, която е 10 пъти по-продуктивна от повечето “botnets”. В същото време откриването й е трудно, тъй като вградените в нея средства преодоляват защитата.

Експертите смятат, че пикът в спама в края на 2006 година е само опипване на почвата и че по-лошото тепърва предстои.

Коментар