YouTube ще дели приходи с потребители


Ръководството на YouTube планира в най-близките месеци да започне да заплаща за съдържание, генерирано от посетителите. Това заяви един от основателите на популярния сайт
Чед Хърли в Давос, Швейцария.

В своето изявление на международния икономически форум той поясни, че аудиторията на невероятно успешния сайт вече е достатъчно голяма, което им дава възможност да подкрепят творчеството и да поощряват креативността, като заплащат на потребителите за предоставеното съдържание.

Хърли, Стив Чен и Джавад Керим, които са участвали в разработването на проекта YouTube, решили при стартирането на сайта през 2005 г., че изплащането на възнаграждения ще доведе до възникване на общност, заинтересувана не от видео материалите, а от парите.

Но с времето основателите започнали да гледат на заплащането за качествени материали като начин за подобряване на съдържанието, разкрива 30-годишният мултимилионер пред Associated Press. През ноември те продадоха сайта си на Google за 1.65 млрд.долара.

Засега не е ясно за какви суми става дума и как точно ще се изплащат възнагражденията. Както напомня AP, посетителите на YouTube ежедневно гледат около 70 милиона видео клипа. 

Коментар