Intel агитира РС индустрията за ултрабуци

Intel агитира РС индустрията да започне производство на ултрабук компютри. Компанията разгръща нова маркетингова стратегия за налагане на свои процесори за ултрабуци, съобщи digitimes.com.

Процесорният гигант е готов да отдели сериозни инвестиции, за да заинтригува производителите на РС от първо ниво към новия тип устройства. Ултрабукът, обявен от Intel през юни т.г., съчетава производителността на съвременните ноутбуци с функции, характерни за таблетите. Цената на подобно устройство не трябва да надвишава 1000 долара.

Intel прогнозира, че към края на 2012 година ултрабуците ще заемат 40% от пазара на потребителски ноутбуци. В момента компанията предлага на производителите четири модела двуядрени процесори за ултрабуци. През септември Intel ще пусне едноядрения Celeron 787, а по-късно ще се появи Celeron 857, който ще замени Celeron 847.

Производителите на компютри обаче имат сериозни съмнения за успеха на ултрабуците, изхождайки от неудачите с ултратънките лаптопи с CULV процесори. Търсенето на подобни компютри в последно време отслабна под натиска на таблетите.

Производители, които вече тестват ултрабуци, се опасяват за тяхната рентабилност, поради това, че цените на процесорите няма да им позволят да предложат модели по-евтини от 1000 долара, въпреки финансовата поддръжка от Intel.

Коментар