Nokia може да предизвика ценова война

Стремейки се да удържи позиции на пазара за смартфони, Nokia може да предизвика ценова война. Компанията вече свали цените на своите устройства в Европа. Ако и други производители я последват, това ще увеличи вероятността от ценова война, съобщи Ройтерс.

Делът на Nokia на пазара за смартфони намаля през първото тримесечие от 39% на 25,5% на годишна база, според скорошен доклад на Гартнър. Анализаторите предполагат, че през второто тримесечие Samsung ще се утвърди като най-голям производител на смартфони в света.

За да запази позициите си, Nokia намалява цените, като при моделите N8, C7 и E6 поевтиняването е с 15%, а при останалите смартфони с по-малко. За първи път от много време насам Nokia сваля цените на цялата си гама устройства.

Лаконичният коментар от компанията е, че промяната в цените е официална практика в бизнеса.

Очаква се Nokia да отчете загуби за току-що приключилото второ тримесечие. Финландската компания бързо отстъпва пазарен дял на устройствата с платформа Google Android. Пазарните наблюдатели не са оптимисти за бизнеса на Nokia и през третото тримесечие.

Според Strategy Analytics, стъпката на Nokia към сваляне на цени може да предизвика ответна реакция у производители като Motorola, Sony Ericsson и LG Electronics, което несъмнено ще доведе до ценова война на пазара за смартфони.

Коментар