Форматът PDF ще става ISO стандарт

Adobe Systems възнамерява да предложи за стандартизиране от ISO своя формат за документи PDF (Portable Document Format), твърди CNET. Решението на компанията е продиктувано от тежестта на ISO сред корпоративните клиенти.
Части от PDF вече са стандартизирани, вкл. архивирането на документи. Но големите клиенти на Adobe, особено от правителствения сектор, искат да са сигурни в бъдещето на формата, а това означава стандартизиране на PDF от ISO.
Adobe ще даде на индустриалната асоциация AIIM спецификация, която формира базата на нейните продукти PDF Reader и Acrobat. От своя страна, AIIM ще излъчи работна група за изготвяне на спецификация на PDF за ISO.
Очаква се ISO да създаде технически комитет за стандартизиране на PDF, в който ще влязат представители на бизнеса и потребители от правителствените среди.
По предварителни оценки, процесът на стандартизиране на PDF ще отнеме от една до три години. Adobe възнамерява да запази съвместимост с всички PDF формати в своите продукти.
Microsoft също е в процес на ISO стандартизация на документните формати в последната версия на своя пакет от приложения Office.
Adobe обмисля също да стандартизира по ISO и спецификацията на софтуера си за флаш презентации в уеб, но това ще стане на по-късен етап, тъй като технологията се променя твърде бързо в момента.

Коментар