Хакери откриха пролука в iOS

Хакери са открили грешка в операционната система iOS на Apple, която може да бъде използвана за отдалечено управление на устройства от рода на iPhone, iPad и iPod Touch.

Програмен код, с помощта на който се прониква в iOS, е бил публикуван на сайта www.jailbreakme.com, съобщи Ройтерс. Според експерти по сигурността, хакери могат да си свалят този код, да го преработят така, че да открива пролуки в iOS, и за няколко дена да напишат вирус, който атакува системата.

Много потребители сами пробиват сигурността на своята iOS с цел инсталиране на нелицензирано съдържание, отбелязват анализаторите.

Apple възнамерява да пусне обновление на iOS, което защитава потребителите от появилата се опасност.

През миналата година компанията продаде 22 милиона iPad таблета, а за първите три месеца на настоящата година успя да реализира на пазара 18 милиона iPhone устройства. Тези резултати, от друга страна, карат Apple все повече да се притеснява за сигурността на своите продукти.

На 4 юли хакерската група AntiSec успя да пробие един от сървърите на Apple. Като доказателство спецовете публикува в интернет 26 логини и пароли на администратори. Достъпът до данните е получен през пролука в една от програмите, ползвани в централата на Apple.

Коментар