ISP-тата стават пазители на авторските права

Онлайн пиратството струва на американската икономика загуби на милиарди долари и работни места, твърдят представители на филмовата, музикалната и софтуерната индустрия

Водещи интернет доставчици в САЩ обявиха официално, че са съгласни да защитават притежателите на авторски права от незаконни посегателства върху тяхната интелектуална собственост. Инициативата на филмовата, музикалната и телевизионната индустрия се подкрепя от Comcast, Cablevision, Verizon и Time Warner Cable, съобщи CNET.

Страните са постигнали споразумение за обща рамка на инициативата Copyright Alerts, която ще образова и информира интернет потребителите, когато от техните акаунти е извършена кражба на онлайн съдържание. Авторите на образователната инициатива подчертават, че тя ще е от полза както за притежателите на авторски права, така и за потребителите.

Много фенове на файловия обмен и поддръжници на безплатното съдържание обаче със сигурност ще се подиграят на твърдението, че инициативата носи ползи за тях. Споразумението дава в ръцете на музикалната и филмовата индустрия голяма пръчка, с която да се борят с незаконно сваляне от интернет на защитени от авторското право материали. Сделката не касае незаконните стрийминг услуги.

Представители на филмовата, музикалната и софтуерната индустрия твърдят, че онлайн пиратството струва на американската икономика загуби на милиарди долари и работни места.

От години RIAA и MPAA – асоциациациите на звукозаписната и филмовата индустрия, които представят четирите основни звукозаписни компании и шестте водещи холивудски студиа, се опитват да убедят ISP-тата да заемат твърда антипиратска позиция. CEO-то на RIAA Митч Бейнуол заяви през 2008 година, че асоциацията ще насочи усилията си от завеждане на дела срещу индивидуални нарушители на авторското право към търсене на помощ от големите доставчици.

Три години по-късно споразумението с ISP-тата вече е факт. Заподозрените в хронично нарушаване на авторските права ще бъдат предупреждавани многократно, след което ще последват санкции от намаляване на скоростта на връзката до пълно блокиране на достъпа до уеб.

Коментари по темата: „ISP-тата стават пазители на авторските права”

добавете коментар...

  1. []-[]

    Прави сте всички по-долу, но лапачите не могат да живеят, ако не са хванали някого за гушата.
    „след което ще последват санкции от намаляване на скоростта на връзката до пълно блокиране на достъпа до уеб”
    Това си е чисто и просто -цензура- . Един неутрален доставчик на услуга не може да съблюдава интересите на когото и да било. Утре например може феминистките да вземат властта и да режат нета на всеки, който се прави на голям мъж онлайн :))

  2. СПЕЦ

    теорията, че ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЩИТАВАТ БЕЗПЛАТНО….
    Обърках в бързината, това НЕ. Без НЕ!!!

  3. СПЕЦ

    Спокойно. Просто би трябвало след скандала с империятана Мърдок, да се разклати теорията, че copyright правата за разпространение (не правото на авторство!) НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЩИТАВАТ БЕЗПЛАТНО – чрез данъците и полицията – т.е. да не са вписани в Наказателните Кодекси! Като кражбата и другите престъпления. Просто трябва да обнявят, че държавата не осигурята безплатна защита, както за кражбата на колата или бижутата ви. Просто трябва, който претендира ДА СИ ПЛАЩА НА СЪДА и ЕКСПЕРТИТЕ – за да доказва, че е ощетен! Така наречената тежест за доказване и разходи по делото да е негова. А не БЕЗПЛАТНА – КАКТО Е СЕГА, заради ВНУШЕНИЕТО, че правото на разпространение е ГОЛЯМА ОБЩЕСТВЕНА ОПАСНОСТ! Това внушение го правят тарикати като мейджър компаниите. Време е това да се промени. Верочтно е Обама и демократите да го ПРОМЕНЯТ!
    И така – мутрите-защитници – ще трябва малко да се поизпотят пред съда. А не като сега – жалба и безплатен ЕКШЪН!
    Простичко е. Нова ера. Ера на Свободни Знания!

  4. concerned

    Това е тъжна новина не само за нещастната Америка, а и за нас, защото „прогресивните” ни управляващи копират всичко оттам.

    В почти всяка сфера на творчество има хора, които безвъзмездно, доброволно и без да са принудени от обстоятелствата разпространяват свободно труда си без да се страхуват, че „ще умрат от глад щот не им купуват произведенията” За тях главен приоритет е идеите им да стигнат до по-голям брой хора, а парите идват след това като логично последствие от този интерес. Изненадващо е как предимно авторите на посредствени или откровено некачествени неща реват че били умирали от глад понеже ги „крадяли. И как предимно такива „автори” прибягват до мутренските услуги на RIАА и MРAA, защото иначе никой няма и да чуе за тях.

    А относно интернет доставчиците – тяхната работа е да доставят интернет – и нищо друго. За да бъде ограничено разпространението на дадено съдържание в интернет е нужно разрешение от съдия, а не от системен администратор. Такова се дава след като компетентните органи дадат своята експертна оценка за това дали материалът нарушава нечие право, авторско или не. Такива компетентни органи засега има единствено в пределите на съдебната власт, а не в компании като Verizon, Time Warner, БТК, Виваком и др.
    В противен случай интернет доставчиците ще се превърнат просто в продължение на пипалата на съда/полицията и ще обезсмислят една от основните идеи на интернет – неговата неутралност. Друг въпрос е доколко оправдано е блокирането на информация дори и със съдебна заповед.

    Но нищо, да се надяваме, че това няма да продължи вечно. Докато има свободомислещи хора ще има и борба срещу ненаялите се разпространители.
    Представете си енергото да ви държи сметка за какви цели използвате тока си, а топлофикация да следи дали не варите ракия на радиатора си.
    А в светлото бъдеще, когато може и дружество „Въздухоподаване” да въведат, сигурно ще ни държат сметка дали използваме определената ни дневна доза въздух само за законни цели, одобрени от Парт… ъъ.. Държавата.

  5. :)

    Мултимилиярдерите не са се наяли, искат още и още…..избиват си по 150 пъти бюджета от приходи кина, двд, платени канали но искат още…..а интернет провайдерите пазят вашите данни…до момента в който някой не им ги поиска…:)

  6. ISP

    важна поправка – софтуерната индустрия не участва в доброволното споразумение, за сметка на това сте пропуснали телевизиите…

Коментар