Каним Израел в проект за технологичен парк

България планира да изгради технологичен парк за бизнес в сферата на информационните технологии, фармацията и биотехнологиите, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на среща с израелския си колега Шалом Симхон.

Българският министър покани израелски компании да инвестират в парка. Проектът ще се финансира със средства от Оперативна програма "Конкурентоспособност", които се управляват от МИЕТ.

Информационните технологии, биотехнологиите, фармацията, отбранителната индустрия, както и изследванията в областта на земеделието и водите бяха идентифицирани като част от най-перспективните области за сътрудничество между двете държави.

Израел е сред световните лидери по процент от БВП, който се отделя за научни изследвания. Научните центрове в страната разработват нови видове растения, които могат да се използват за производство на биогорива, информира министър Симхон. Това е интересна и перспективна област, която трябва да се проучи от гледна точка на възможността за отглеждане на такива растения у нас, посочи министър Трайков.

Производството на електромобили е друга перспективна област на сътрудничество между двете държави. За България това е нова сфера, в която страната ни може да използва технологичния и бизнес опит на Израел, подчерта министър Трайков. Той покани и фирми от Израел да участват в приватизацията на компании от отбранителната ни индустрия.

Стокообменът между България и Израел през 2010 г. е на стойност 222,4 млн. долара, от които българският износ е за 99,1 млн. долара (ръст от 81,5% спрямо 2009 г.), а вносът – 123,3 млн. долара (ръст от 74,9%). За периода 1996 – 2010 г. инвестициите от Израел в България са малко над 300 млн. евро, което отрежда на страната 25-о място сред чуждестранните инвеститори у нас.

по темата: „Каним Израел в проект за технологичен парк”

добавете коментар...

  1. АТИЛА

    КАНИМ ЕВРЕИТЕ ДА КУПЯТ ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ – ТОВА Е ИСТИНАТА!!!
    СДЕЛКАТА ЩЕ Е КАТО ТАЗИ С АВИОКОМПАНИЯ БАЛКАН ДЕТО Я ПРОДАДОХА ЗА 150 000 ДОЛАРА + СОЛИДЕН РУШВЕТ ЗА ПРОДАЖНИТЕ БОКЛУЦИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО.
    ЩЕ НАСЪРЧАВАМЕ И ВЗАИМНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ – ЕВРЕИТЕ ЩЕ ИНВЕСТИРАТ ХАРТИЙКИТЕ КОИТО СИ ПЕЧАТАТ ВЪВ ФЕДЕРАЛНИЯ РЕЗЕРВ А МИНИСТЪР ТРАЙКОВ ЩЕ ИНВЕСТИРА ГОЛИЯ СИ ЗАДНИК В ИЗРАЕЛ……..

Коментар