Милион процесора ще имитират мозък

Учени от Университета в Манчестър работят по амбициозен проект за имитиране на човешкия мозък. За целта изследователите ще свържат 1 милион ARM процесора в масивен компютър.

Въпреки внушителния брой чипове, системата ще може да симулира само 1% от капацитета на мозъка, съобщи британският IT Pro. Проектът SpiNNaker се ръководи от Стив Фурбър, изследовател в университета и проектант на ARM процесори.

Екипът разработва новите чипове от две години и наскоро получи първата доставка на вече готовите процесори от тайвански производител. Това ще позволи на учените да пристъпят към изграждане на мрежата.

SpinNNaker ще се състои от блокове по 18 ARM процесора, поместени в един корпус. Всеки такъв модул ще има изчислителна мощ колкото персонален компютър, но ще консумира само един ват електроенергия.

Системата ще имитира сигналите, изпращани към мозъка, чрез малки пакети от данни. Целта на проекта е да разбере кои функции се изпълняват от различните части на мозъка, което ще помогне на учените при лечението на травми и заболявания.

„Ние не знаем как функционира мозъкът като система за обработка на информация. Нуждаем се да разберем това и се надяваме, че нашата машина ще позволи значителен напредък в познанието”, споделя Стив Фурбър.

Проектът ще се финансира с 2,5 милиона паунда, отпуснати от Съвета за инженеринг и изследвания в областта на физическите науки.

Коментар