HTC ще забавя прогреса на iPhone с поглъщане на S3

Тайванският производител VIA Technologies продаде поделението си S3 Graphics на HTC, един от водещите доставчици на смартфони. Сделката е на стойност $300 милиона щатски долара, съобщи digitimes.com.

С този ход HTC ще попречи временно на Apple да усвои 3D технологиите в своя iPhone, коментират източници от графичната индустрия. Както е известно, VIA спечели дело срещу Apple за нарушаване на патенти, собственост на S3 Graphics.

Поглъщането на S3 е продиктувано именно от възможността HTC да сложи ръка върху спорните технологии и така да забави прогреса в графиката на iPhone.

HTC ще плати за S3 повече отколкото VIA даде за графичната компания през 2011 година. Някои анализатори се съмняват, че цената на сделката е пазарно обоснована.

VIA ще получи $147 милиона от продажбата, а останалите $153 ще вземе ивестиционната компания WTI. Последната беше създадена от VIA през 2005 година с цел да финансира R&D дейността по интегриране на S3 технологии в чипсетите и процесорите на VIA.

Продажбата на S3 вече е одобрена от бордовете на директорите на VIA, WTI и HTC. Очаква се сделката да бъде финализирана преди края на 2011 година, след като получи одобрение и от регулаторните органи.

В момента S3 Graphics държи по-малко от 1% дял от графичния пазар, въпреки че компанията пусна видеокарти с иновативни технологии.

Коментар