Пазарът на виртуализация става по-конкурентен

Петкратен ръст в броя на виртуализациите очаква Gartner до края на 2015 година. Освен това пазарът вече не принадлежи само на една компания – VMware.

За първи път в магическия квадрант на Gartner, публикуван миналата седмица, две други компании бяха отличени като лидери във виртуализацията. Citrix с нейния XenServer и Microsoft с Hyper-V се присъединяват към VMware в горния десен квадрант, макар и двете да изостават по пазарен дял.

Преди една година VMware сама държеше лидерското пространство. Оттогава досега обаче Microsoft е увеличила дела си на пазара на нови потребители на виртуализация, а Citrix бележи прогрес в десктоп виртуализацията и безплатните предложения.

Все пак Gartner поставя VMware далеч пред конкурентите по отношение на визия и изпълнение. Компанията продължава да налага стандарти в продуктите и стратегиите, вкл. с преход към „облачни” услуги.

Макар и Gartner да рейтингова почти еднакво Microsoft и Citrix като конкуренти на VMware, повечето пазарни анализи поставят Microsoft категорично на второ място, което се признава и от Citrix.

Лидерът VMware държи над 50% от пазара на виртуализация, Microsoft има около 25%, а Citrix – между 15 и 20 процента, коментират представители на Citrix пред informationweek.com. Някои анализатори пък дават цели 80% дял на VMware в решенията за виртуализация.

Коментар