HTC ChaCha – създаден за писане и общуване

HTC ChaCha адресира нуждите на смартфон потребители, които интензивно пишат и общуват в социални мрежи. Стъпвайки на мобилна платформа Android 2.3, моделът на HTC, един от основните производители на умни телефони, се отличава със стабилна QWERY клавиатура, тънък форм-фактор (114х65х11м и тегло 124 грама) и ергономична извивка на корпуса за по-удобно разполагане на дланта.

Бялата гумирана пластмаса и боядисаният алуминиев корпус придават на ChaCha особена чувственост. Горната половина на смартфона е типично „андроидска” – с четирите познати бутона за управление, сгушени под сензорния панел. Разположеният отдолу QWERTY блок с 40 клавиша изглежда различeн от гугълфон клавиатурите и наподобява по-скоро BlackBerry.

Клавишите на ChaCha са направени от комфортна тактилна гумирана пластмаса на HTC, повдигнати гордо над корпуса. Те са лесни за откриване и натискане както с върха на пръстите, така и с възглавничката, и осигуряват добра обратна връзка с усещане за клик при всяко натискане. Клавишите са широко разделени едни от други, така че потребителят може да пише едновременно с два пръста.

И ако на клавиатурата има достатъчно място, то не може да се каже същото за сензорния екран. Необичайно за Android смартфон, дисплеят на ChaCha е по-скоро в пейзажен формат, отколкото в портретен, с резолюция 480×320 пиксела, натъпкани на един 2,6-инчов екран. Все пак малкият размер на дисплея прави картината по-ярка.

ChaCha идва със седем хоум екрана с обичайните декорации, както и с възможност за добавяне на уидгет за времето, но всички те изглеждат малко нечетливи. Някои приложения дори не се опитват да се поберат в ограничените размери на дисплея, а за други ще е необходимо да наклоните смартфона на едната му страна, за да ги видите както трябва. За сметка на това уеб страниците се побират комфортно на екрана, тъй като обикновено са написани за подобни формати.

Смартфонът поддържа Flash в режим Lite, така че ще виждате някои анимирани банери, но ще сте лишени от пълноценно изживяване с поточно видео.

ChaCha работи под управление на операционна система Android 2.3 с потребителски интерфейс HTC Sense 2.1. Процесорът с тактова честота 800MHz изглежда достатъчен за плавна работа с приложенията и в много редки случаи дава признаци за претоварване.

5-мегапикселовата камера е добра за стандартите на HTC, с автофокус, разпознаване на лица и геотагинг, но според първите отзиви, има анемична светкавица.

Социалната ориентация на ChaCha е подчертана с отделен Facebook бутон, разположен на видно място под блока с клавиатурата. На пръв поглед този бутон не е по-различен от Facebook уидгета на началния екран, с който ъпдейтвате статуса си в социалната мрежа. Но има някои различия, вкл. опция за търсене в галерията или отиване към камерата с едно натискане на бутон.

В зависимост от приложението, което ползвате при натискане на Facebook бутона, ще видите различни резултати – в режим на камера, например, устройството прави мигновена снимка и ви предлага да я качите на стената. При браузване в интернет или слушане на музика, „f” бутонът активира предложение за споделяне на линк на страницата или песента.

Ако натиснете продължително „социалния” бутон, ще активирате функция Facebook Places, която ви позволява да проверите локациите на вашите приятели или да запишете своята собствена.

ChaCha се предлага с батерия с капацитет 1250 mAh, която осигурява два дена интензивно използване на смартфона, преди да се наложи да бъде презаредена. Включва 512 MB RAM памет и още толкова ROM, както и microSD карта 2 GB с възможност за ъпгрейд до 32 GB. Поддържа безжични комуникации WiFi и Bluetooth, както и работа в 2G и 3G мрежи.

Моделът вече е достъпен на европейските пазари от различни телеком оператори.
 

Коментар