Microsoft обеща двойно по-евтини смартфони

 

Анди Лийс, шеф на Windows Phone дивизията, обеща смартфони с двойно по-ниски цени от следващата година
 

Стив Гугенхаймер, вицепрезидент на ОЕМ дивизията, показа нови мобилни устройства с WP7, очаквани на пазара през есента (снимки от видео на Microsoft)
 
Microsoft и нейните партньори ще намалят наполовина цените на смартфоните с операционна система Windows Phone през следващата година. WP7 устройствата ще се продават по 100-150 долара преди отстъпките от телеком оператори, обяви Анди Лийс, президент на дивизията Windows Phone, пред 15 000 посетители на световната конференция за партньори на Microsoft в Лос Анджелис.

В момента смартфоните с договор към оператор струват 200 долара или повече. Преди година цените на този тип устройства започваха от 400 долара. Очакваното поевтиняване през 2012 г. ще се дължи на интегрирането на повече функции в процесорите за смартфони.

„Ще видите драматично намаляване на цените”, каза Лийс пред участниците в конференцията.

Microsoft обаче няма да предложи мобилната си операционна система на производителите на таблети. „Разглеждаме таблета като един вид РС", пояснява Лийс. В компанията вярват, че потребителите на таблети искат да ползват много от функциите на РС-то, като например свързване в мрежа и печат на документи. Microsoft смята, че таблетите не са заместители на РС-то, както твърди Стив Джобс, CEO-от на Apple, а по-скоро „парчета” от техническия пейзаж, които могат да се използват за различни цели.

Компанията иска да използва своята сила с доминиращата РС операционна система Windows, за да укрепи позициите си в областта на мобилните телефони и при таблетите, където пък доминира Apple. Лийс вярва, че "единната екосистема" на Microsoft – за РС, таблети и телефони – ще бъде примамлива за потребителите.

Междувременно, Microsoft показа няколко устройства, които ще излязат на пазара в близките месеци. Телефони от Acer, Fujitsu и ZTE с операционна система Windows Phone Mango се очакват в продажба през есента. Стив Гугенхаймер, вицепрезидент на ОЕМ дивизията, показа и нов WP телефон на Samsung, без да разкрие подробности за модела.

Microsoft обяви и няколко таблета с Windows, вкл. Asus B121 и Acer W500, които ползват чип Trusted Platform Module за сигурност от корпоративен клас. Компанията показа и тънък Windows лаптоп Sony Vaio Z, проектиран да конкурира Apple MacBook Air.

Коментар