Гръцки фирми наблягат на женското управление

Три гръцки компании и една белгийска послужиха за пример пред Европейската комисия, подписвайки ангажимента за участие на жените в управителните съвети. Групата Kallimanis е активна на пазара на морски храни през последните 50 години. G. Leoussis SA, основана през 1978 г., е експортна компания, както и изключителен представител за медицинска апаратура и лекарства в Гърция и Кипър. Trofodotiki Aigaiou SA пък е местен представител и продавач на едро на стоки, предназначени за супермаркетите.

Всички те подписаха декларацията „Ангажимент за участие на жените в управителните съвети в Европа“, като доброволно се ангажират да увеличат присъствието на жените в управителните съвети на 30% до 2015 г. и на 40% до 2020 г.

Същевременно, декларацията подписаха белгийската консултантска компания в областта на мениджмънта Schellter Strategy Consulting и френският холдинг LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. В коментара си по повод присъединяването на LVMH комисар Вивиан Рединг заяви: „Бих желала да окуража и други котирани на борсата компании да последват своевременно примера на LVMH. Присъствието на повече жени в управителните съвети е особено важно за бизнеса и има положителен ефект върху икономиката. Време е всички компании да осъзнаят това и да предприемат съответните действия”.

Ако към март 2012 г. не е отбелязан съществен напредък посредством приемането на мерки за саморегулиране, Вивиан Рединг ще предприеме законодателни мерки на равнище ЕСП.

Със застаряване на населението в Европа присъствието на жените на пазара на труда е особено важно за постигане на целта от стратегията „Европа 2020“ за трудова заетост от 75%, смята ЕК. Само 12% от членовете на управителните съвети в най-големите европейски компании са жени, а в 97% от случаите председателите на управителните съвети са мъже.

Напредъкът през последните години е много бавен: делът на жените в управителните съвети на компаниите в ЕС се е увеличавал с едва половин процентен пункт годишно през последните седем години. С тази скорост, ако не бъдат взети мерки, ще бъдат необходими още 50 години за постигане на приемливо съотношение мъже-жени (поне 40% от всеки пол) в управителните съвети, твърди ЕК.

Междувременно, котираните на борсата компании в ЕС продължават да не се възползват от таланта на жените. На 1 март европейският комисар по въпросите на правосъдието Рединг се срещна с изпълнителни директори и председатели на управителни съвети на котирани на борсата компании, за да обсъди недостатъчното представяне на жените в управителните съвети. Тя призова всички да подпишат ангажимента за участие на жените в управителните съвети в Европа и доброволно да се ангажират да увеличат това участие на 30% до 2015 г. и на 40% до 2020 г.

Коментар