LED мониторите заеха половината пазар

Мониторите със светодиодна подсветка (LED) заеха над половината от пазара. Делът им продължава да нараства за сметка на екраните, които използват катодолуминисцентни лампи със студен катод (CCFL), съобщи digitimes.com.

Възходът на LED се дължи на намаляване на ценовата разлика между по-скъпата светодиодна технология и евтината лампова подсветка. Очаква се през втората половина на годината делът на LED мониторите да надвиши 60%.

LED мониторите постепенно изместват моделите с лампова подсветка

При клетъчните телефони и ноутбуците LED екраните имат дял от почти 100%. Това се обяснява с предимства на светодиодната подсветка от рода на компактност и ниска енергийна консумация, които са особено търсени в мобилния сегмент.

Същевременно, LED технологията изтласква катодолуминисцентните лампи със студен катод и от сегмента на телевизорите.

През миналата година най-бързо към LED са мигрирали ноутбуците и телевизорите. Спънка при мониторите е била значителната разлика в цените между ламповата и светодиодната подсветка. С намаляване на тази разлика, LED започва бързо да се налага.

Коментари по темата: „LED мониторите заеха половината пазар”

добавете коментар...

  1. :)

    Е дооооообре ;)…има някакво производство и се поръчват модели които да са много евтини но като цяло всички нови модели са LED.

  2. James

    Хаха, глупости говориш – производството на LED е към 2/3 от общото производство.

  3. :)

    Монитори със CCFL подсветка не се произвеждат сигурно от края на 2010 година…смятайте колко са произведени и какви складови наличности висят по света щом още LED подсветките се борят за половината пазар 🙂

Коментар