Виваком обяви 34% ръст на мобилните абонати

Броят на мобилните абонати на Виваком е нараснал с 34% през първата половина на 2011 г., спрямо същия период на 2010-та, съобщи операторът. С над 125% са се увеличили и потребителите на мобилен интернет за първите шест месеца на годината, сочат публикуваните днес финансови резултати на телекома.

Компанията твърди, че пазарният й дял в мобилния сектор се е увеличил с 2%. Приходите от мобилни услуги бележат ръст от 17% до 171,4 млн. лв. за първите шест месеца на 2011 г. спрямо същия период на миналата година.

Финансовите резултати сочат спад в приходите от фиксирана телефония с 14% за същия период. Сериозният ръст на приходите от мобилна телефония в голяма степен компенсира спада в трафика на фиксираните телефони и свежда общото намаление на приходите от услуги на телекома до 3% за шестмесечието.

По-рано КЗК съобщи, че 3G мрежата на Виваком покрива 94% от населението на страната. До края на годината операторът планира да разшири покритието до 98% от населението и 87% от територията на страната, като същевременно повиши скоростта близо 4 пъти.

Наскоро Виваком обяви  старта на новата си услуга за предоставяне на високоскоростен оптичен интернет, която цели да покрие над 100 хил. домакинства в столицата до края на годината. Над 70 000 вече са абонатите на цифровата телевизия на оператора. Инвестициите на Виваком в развитие на инфраструктурата през следващите три години ще възлязат на 600 млн. лв.

Коментар