Сърбия получи български софтуер БУЛКОД

Сръбското Министерство на отбраната вече ще използва сертифицирания от НАТО български софтуерен продукт „Национален кодификационен инструмент”. Двете страни подписаха акт за дарение, с който България предоставя на Сърбия безвъзмездно правото на ползване на системата.

Това е второто подобно дарение на кодификационния софтуер, което България прави. През 2007 г. македонското Министерство на отбраната също получи правото безвъзмездно да използва сертифицирания от НАТО продукт.

Националният кодификационен инструмент” (БУЛКОД) е разработен за българското Министерство на отбраната от ТехноЛогика и сертифициран като „НАТО-съвместим”. Внедряването на подобна система е едно от задължителните предприсъединителни условия, които трябва да бъдат покрити от кандидатите за членство в НАТО, поясниха от ТехноЛогика.

Системата поддържа цялата номенклатура на изделията, употребявани в армията, цялата специална продукция, както и стоки извън сферата на въоръжението. По този начин, чрез използване на унифицирани натовски номера-кодове, се улеснява логистиката на армията, както и фирмите, участващи в търгове за доставки на НАТО.

Както и при дарението на софтуерния продукт на Македония, ТехноЛогика поема ангажимента безплатно да инсталира системата, да обучи местни оператори и да поддържа софтуера, също така безплатно, в първите месеци след въвеждането му в експлоатация.

„Това дарение е още една малка стъпка по пътя на изграждане на бранда на българската софтуерна индустрия. Получаваме запитвания за БУЛКОД не само от страни, които са членове или кандидат-членове на Алианса, но и от държави, включени в мрежата за кодификация на НАТО, страни от Азия, арабския полуостров и др.”, каза Огнян Траянов, изпълнителен директор на ТехноЛогика ЕАД.

Тази есен ТехноЛогика ще изнесе лекция в Колежа на националното кодификационно бюро на НАТО в САЩ. В края на април специалисти на компанията представиха продукта по време на Тринадесетата среща на страните от тихоокеанския регион за държави нечленуващи в НАТО, която се проведе в Джакарта.

Коментар