ЕК започна консултации за защита на личните данни

Европейската комисия започна консултации относно необходимостта от допълнителни практически правила, за да се гарантира съгласуван начин на уведомяване в целия ЕС при нарушаване на сигурността на личните данни. Ще се проучва мнението на далекосъобщителните оператори, доставчиците на интернет услуги, държавите-членки, националните органи за защита на данните, организациите на потребителите и други заинтересовани страни.

Преразгледаната Директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации, която влезе в сила на 25 май 2011 г. като част от пакета от нови правила на ЕС в областта на далекосъобщенията, изисква от операторите и доставчиците на интернет услуги да уведомяват своевременно националните органи и своите клиенти за нарушения на сигурността на съхраняваните от тях лични данни. Комисията иска да събере виждания, основаващи се на съществуващата практика и първоначалния опит, след което може да предложи допълнителни практически правила, за да се уточни кога трябва да се съобщава за нарушенията, съгласно какви процедури и в какъв формат.

„Задължението да се уведомява за нарушаване на сигурността на данните е важна част от новите правила на ЕС в областта на далекосъобщенията. Необходима ни е обаче съгласуваност в целия ЕС, за да не се налага предприятията да се занимават със сложна гама от различни национални схеми”, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус, комисар по цифровите технологии.

С консултацията се търси информация по следните специфични въпроси:

Обстоятелства: как организациите спазват или възнамеряват да спазват новото задължение съгласно правилата в областта на далекосъобщенията; видовете нарушения, при които би се задействало изискването за уведомяване на абоната или лицето, и примерни мерки за защита, които могат да направят данните неразбираеми

Процедури: крайният срок за уведомяване, средствата за уведомяване и процедурата в отделните случаи

Формати: съдържание на уведомлението до националния орган и до лицето, съществуващи стандартни формати и осъществимост на стандартен формат за ЕС.

Освен това Комисията иска да научи повече за трансграничните нарушения и за спазването на други задължения на равнището на ЕС във връзка с нарушенията на сигурността. Мненията в отговор на допитването могат да се изпращат до 9 септември 2011 г.

Коментар