Учени печатат соларни панели върху хартия

Изследователи от Масачузетския технологичен институт показаха технология за печат на соларни панели върху хартия и други евтини материали, като разкриха и много нови възможности, вкл. щори и тапети със соларни панели, съобщи GreenTech.bg.

Още миналата година се появиха информации, че институтът е разработил първия соларен панел в света, отпечатан върху хартия. Хартиените фотоволтаични панели са направени чрез процес на химическо изпаряване и утаяване в кислородна среда, при температура по-ниска от 120 градуса по Целзий. Може да се използва обикновена, негланцирана хартия, плат или пластмаса.

Изследователите са отпечатвали соларни клетки върху термопластичен полимер, след което са го сгъвали 1000 пъти и той все още работи, пише CNET.

Процесът на отпечатване е бил осъществен във вакуумна камера, като са използвани множество слоеве и покритие от хартия. Но от института казват, че процедурата е почти толкова евтина колкото печатът с мастило.

Когато върху хартията се отпечатат соларни панели, тя може да произведе не повече от 50 вата енергия. Това е достатъчно за захранване на малки устройства за вътрешно осветление. Панелът продължава да работи, дори и ако върху него е отпечатан текст.

„Демонстрирахме доста всеобхватно надеждността на тази технология”, казва професорът от MIT Владимир Булович. „Смятаме, че можем да произвеждаме добри соларни панели, които да достигнат рекордни нива на производителност за ватове на килограм. За соларни клетки с подобни възможности ще се отворят много приложения”, допълва той.

Ще минат години докато тази технология се комерсиализира, тъй като ефективността й е само 1%. Изследователите обаче се надяват да я повишат драматично чрез експерименти с различни материали. Те направиха демонстрации с обикновена копирна хартия, памучна хартия, хартия за чертане и дори вестникарска, която е била вече напечатана.

Съмнително е дали вестниците ще съществуват, когато тази технология стане масова. Но ако е така, значи ще можете да превърнете вчерашните новини в източник на възобновяема енергия.

Коментари по темата: „Учени печатат соларни панели върху хартия”

добавете коментар...

  1. Валери

    По перспективно е да се насочат към боите, които се нанасят върху мазилка, керемиди и всякакви плоскости с четка, валяк или пистолет. Тогава ще се говори за киловати а не за ватове на килограм. Много е възможно боята да е микс. Изолацията която се полага може да служи за съхранение на добитата енергия от боята, а защо не и самата боя съставена от нано модули. Който търси, той намира! Всичко добро!

Коментар