Расте употребата на дебитни и кредитни карти в България

Доверието на българите в картовите плащания нараства, сочат резултатите от проучване MasterIndex Bulgaria. 31% от картодържателите биха искали да използват своите разплащателни карти в държавни и общински институции за плащане на данъци и такси, което представлява ръст от 2 процентни пункта, в сравнение с резултатите от миналата година.

В допълнение, 28% от респондентите заявяват, че биха искали да имат възможност да плащат с карта в здравните заведения – клиники, болници и да могат правят разнообразни плащания там.

В момента българите ползват разплащателните карти предимно за пазаруване на храна и дрехи, както и за плащане на битови сметки. 75% от картодържателите притежават дебитна карта, а 9% имат кредитна карта, докато 16% имат и дебитна, и кредитна разплащателна карта.

Почти половината от картодържателите (43%) заявяват, че са започнали да използват разплащателни карти преди повече от 5 години. Въпреки признанието на 2/3 от картодържателите, че навиците им при използване на разплащателни карти не са се променили през последните 5 години, 28% от картодържателите твърдят, че сега по-често използват карти отпреди.

Честотата на употреба на дебитни и кредитни карти се е увеличила до 6,4 пъти на месец за дебитните карти и до 3,7 пъти на месец за кредитни карти. Почти всички картодържатели използват своите дебитни и кредитни карти най-често за пазаруване на храна (92%, спрямо 82% от анкетираните през 2010). Дебитните карти се използват най-често за купуване на дрехи (от 31% от картодържателите) и плащане на сметки за домакинството (от 30%). Това представлява леко увеличение спрямо резултатите от 2010.

По подобие на употребата на дебитни карти, но в по-нисък процент, тази година 21% от картодържателите използват своите кредитни карти най-често за закупуване на дрехи и същият процент посочват, че най-често плащат с карта сметки за домакинството. В сравнение с резултатите от MasterIndex 2010, това е леко повишение, със съответно 3 и 4 процентни пункта.

Главният мотиватор за придобиване на дебитна карта е удобството, като това е отговорът на 85% от анкетираните.  Много по-нисък е процентът на отговорилите, посочили мотиви като по-лесни транзакции (33%) и специфична оферта от банката (28%).

Основен мотив за придобиване на кредитна карта е оферта от банката (49%). В много по-ниска степен мотивиращи фактори са по-лесните транзакции (посочени от 26% от респондентите), пътуване в чужбина (24%) и ползите от отложеното плащане и плащането на вноски (22%).

Според проучването, основните причини за избор на конкретна разплащателна карта са работодателят (61%) и издаващата финансова институция (44%).

Друга тенденция, очертана от MasterIndex 2011, е че мнозинството от картодържателите (87%) биха по-скоро плащали в брой за покупки под 20 лева, 59% биха използвали кеш и за по-големи сметки – над 20 лева. Същевременно  38% от българите предпочитат да плащат с карта сметките над 20 лева, което бележи увеличение с 4 процентни пункта, в сравнение с резултатите от проучването през миналата година. Увеличение с 4 процентни пункта спрямо 2010 има и при броя на българите, които биха използвали карти за плащане на малки суми до 20 лева.

Проучването показва също, че българите плащат с карта все по-малки суми, като средната сума платена с дебитна карта през 2011 година е 100,9 лева, а с кредитна – 213,7 лева, спрямо 135,9 лева и 240,56 лева съответно, през 2010. Междувременно средното потребление на дебитни и кредитни карти е нараснало.

Коментари по темата: „Расте употребата на дебитни и кредитни карти в България”

добавете коментар...

  1. хаха

    респондентите е толкова ли не можа драскача да се светне че превода означава от отговорилите????

  2. 5ko

    Как няма да расте броя на картите след като от фирмата ти я вадят, за да ти превеждат заплатата и никой не те пита дали искаш. И не виждам какво е това прехвалване на тия озаконени лихвари както им викам аз, че наскоро ги и награждаваха. Награждават институции, които те заробват лихва. Що за глупост.

Коментар