Nokia обяви очаквани загуби и спад на приходите

 

Nokiа ще се опита да подобри финансовия си резултат, като намали разходите и увеличи приходите от лицензни такси
 
Nokia обяви спад в приходите и загуба за второто тримесечие. Негативните резултати на финландския производител на телефони бяха очаквани от повечето анализатори на пазара.

За периода април-юни приходите на Nokia са намалели със 7% до 9,3 млрд. евро. Компанията търпи загуба от 368 млн. евро, докато година по-рано имаше печалба от 295 млн. евро за същия период, а за Q1‘2011 отчете печалба от 439 млн. евро.

Nokia е продала 88,5 млн. мобилни устройства през второто тримесечие, срещу 111 млн. година по-рано и 108,5 млн. в периода януари-март 2011 г. Продажбите на смартфони са намелели с 34% до 16,7 млн броя.

Nokia регистрира спад в търсенето на нейни устройства в Европа (-30%), Китай (-41%) и Северна Америка (-42%) и бележи ръст в Латинска Америка (10%).

Според Стивън Елоп, CEO на Nokia, спадът през второто тримесечие се дължи на реструктурирането на компанията. Други фактори са активността на конкурентите и земетресението в Япония.

Елоп вярва, че Nokia ще съумее да подобри положението си, като една от мерките в тази насока е допълнително намаляване на разходите.

Финландският производител залага също на широкия си патентен портфейл – компанията се готви да отстоява своята интелектуална собственост и да увеличи приходите си от лицензни такси.

Коментар