„Втори шанс” за закъсали малки и средни фирми

Малки и средни предприятия в затруднение ще могат да избягват фалит чрез споразумение с кредиторите си. Това предвиждат промени в Закона за МСП, които са в процес на обществено обсъждане, съобщиха от министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Процедурата ще се развива извън производството по несъстоятелност, дори и когато МСП е в състояние на неплатежоспособност или свръхзадлъжнялост. Така производството за оздравяване представлява алтернатива на несъстоятелостта за МСП, което позволява на длъжника както да продължи своята дейност, така и да запази репутацията и доверието на своите потребители и контрагенти.

В действащото българско законодателство оздравяването на предприятие в неплатежоспособност или свръхзадлъжнялост е включено в производството за несъстоятелност. Затова предприемането на мерки за оздравяване предполага открито производство по несъстоятелност. Тази процедура е неприложима по отношение на търговци, които изпитват временни затруднения. От друга страна, влизането в процедура по несъстоятелност значително намалява възможностите на длъжника да продължи дейността си, тъй като засяга почти необратимо доверието в него.

Промените в Закона за малките и средните предприятия са изцяло в синхрон със законодателния Акт за малкия бизнес, приет от ЕС през 2008 г., който определя като един от основните принципи на политиката към МСП възможността за „втори шанс".

Съгласно последния доклад на Световна банка „Doing Business 2011", световната финансова и икономическа криза накара много страни да подобрят своето законодателство по отношение на процедурите по несъстоятелност. Броят на фирмите изпаднали в несъстоятелност през 2010 г. нараства с 5%, след нарастване през 2009 г. с 46%. В България са налице подобни тенденции.

Изследванията показват, че обикновено стойността на активите и броят на запазените работни места са по-високи, ако фирмата в затруднение бъде запазена като цяло или ако бъдат запазени нейните жизнеспособни части.
 

Коментар