Водещите Linux доставчици се насочват към облака

Компанията SUSE, вторият по големина доставчик на комерсиални Linux решения, ще представи скоро собствена облачна стратегия. Един от нейните елементи ще бъде платформата SUSE Studio, предназначена за формиране на специализирани дистрибуции на Linux.

Плановете на компанията бяха разкрити от шефа й Нилс Браукман, който по-рано заемаше ръководни постове в редица ИТ компании, вкл. Novell и Attachmate (сегашния собственик на SUSE и Novell).

RedHat, основният конкурент на SUSE, вече има своя облачна стратегия. Тя включва решения за създаване на облачни инфраструктури (IaaS), както и PaaS (платформа като услуга) система Open Shift.

По-рано тази седмица SUSE обяви нова версия на платформата SUSE Studio 1.2. С помощта на уеб интерфейс потребителите могат да задават важни параметри на операционната система, да тестват решенията в интерактивен режим чрез уеб браузър и след това да ги разгърнат в облака Amazon EC2 или да ги инсталират на собствен компютър.

Браукман вярва, че SUSE има много добри шансове на облачния пазар. Според него, облачните изчисления се явяват напълно „линуксов” бизнес. Linux е операционна система за облака, тя е и най-предпочитаната платформа за облачни изчисления, твърди мениджърът на SUSE.

По-рано Браукман нямаше опит с отворения код, но вече  като шеф на един от основните Linux доставчици работи на Linux компютър с LibreOffice.

Основни продукти на компанията, като SUSE Linux Enterprise Server и SUSE Manager, както и някои инструменти за интегрирани устройства (appliance toolkits) са готови за облака, уверява Браукман.

В момента компанията преразглежда своята стратегия в областта на продуктите и маркетинга. Очаква се в близките 2-3 месеца SUSE да огласи плановете си за автоматично предоставяне на ресурси в облака и управление на облачни системи.

Коментар